Milyenek a tökéletes fogak?

A tökéletes fogak napjainkban egyet jelentenek a szabályos, szimmetrikus, hófehér mosollyal. Napjainkban ezek a tökéletes fogak a legtöbb esetben valamilyen kozmetikai fogászati beavatkozásnak az eredményei. 

A fogszabályozás fejlődésének köszönhetően a különböző láthatatlan fogszabályozó készülékek révén egyre többen választják a ezt a kezelést a fogak “sorba állításához”, szimmetrikussá tételéhez. 

A fogszabályozás mellett a páciensek által leginkább igényelt esztétikai fogászati beavatkozás a fogfehérítés a fogak világosabbá tételére a 

Mit lehet tenni otthon a tökéletes fogakért?

Nem létezik tökéletes fogazat megfelelő szájhigiénia nélkül. Ez az első és egyik elengedhetetlen ismérve a tökéletes fogaknak. 

A fogak megfelelő ápolása érdekében minimum naponta kétszer 3 percig kell fogat mosni, emellett legalább napi egyszer a fogközöket alaposan át kell tisztítani fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével.

Ezt a napi szájápolási rutint ki lehet egészíteni valamilyen, alkoholmentes szájvíz használatával.

A fogak fehérebbé tételére, a fogfehérítésre különböző otthoni eljárások állnak rendelkezésre. 

Mindenképp javasoljuk, hogy kerüljük a szódabikarbónával történő fogfehérítést és egyéb házi praktikákat. 

Kizárólag a szakemberek által javasolt, professzionális anyagokat és technikákat használjuk otthoni fogfehérítésre, az előírásokat betartva!

A leghatásosabb és legkevésbé káros otthoni fogfehérítési módszer amikor a fogorvos egy fogfehérítő sínt készít az alsó és felső fogakra. Ezt a sínt napi minimum 6 órát kell viselni (emiatt a legcélszerűbb éjszaka) 7-10 napig, megtöltve a fogorvosától kapott alacsony koncentrációjú fogfehérítő anyaggal.

 Ha ennyi idő alatt nem vagyunk megelégedve az elért eredménnyel, néhány nap szünet után folytathatjuk a sín használat. 

Mit kell tudni a fogfehérítésről, mikor ajánlott?

A fogak elszíneződését nagyobb méretű, szerves molekulák okozzák, melyek felhalmozódnak a fogzománcban. Ezeket a molekulákat nem lehet fogmosással, otthoni szájápolással eltávolítani, hiszen a fog belsőbb rétegeibe épülnek be. 

A fogfehérítésre használt hidrogén-peroxid bomlása révén szabad gyökök képződnek, mely szabad gyökök ezeket az elszíneződést okozó szerves molekulákat kisebb, színtelen molekulákká bontják. 

A fogfehérítést minden esetben egy alapos fogkőleszedésnek kell megelőznie, valamint fontos, hogy az esetlegesen meglévő szuvas fogak is el legyenek látva, be legyenek tömve a fogfehérítést megelőzően. 

A fogfehérítő anyag csak a fogzománc szerkezetében fejti ki hatását, a tömések, koronák, egyéb restaurációk színe nem változik a fogfehérítés során. 

A fogfehérítésre használt hidrogén-peroxid bomlása során keletkező szabad gyökök a fogfehérítést követően akár 3-4 hétig is jelen vannak a fogzománcban, és megzavarhatják a tömőanyag kötődését a fogzománchoz/dentinhez. 

Emiatt is fontos, hogy a fogfehérítést megelőzően készüjenek el a tömések és a fogfehérítést követő hónapban ne készüljön új tömés. 

A professzionális fogorvosi fogfehérítésnek két típusát különböztetjük meg: 

A rendelői fogfehérítés során a fogorvosi székben, magasabb koncentrációjú anyag használata mellett (ezt az anyagot általában UV-lámpával aktiválva) történik a fogfehérítés. 

Az otthoni fogfehérítés során a fogorvos lenyomatot vesz az alsó és felső fogakról, mely lenyomat alapján egy fogfehérítő sín készül. A sínt kell megtölteni a fogfehérítő anyaggal, mely ebben az esetben jóval alacsonyabb koncentrációjú, mint a rendelői fogfehérítésre használt. 

A rendelői fogfehérítés nagy előnye, hogy rendkívül gyors és látványos az eredmény, hiszen egy átlagosan másfél órás kezelés végeztével a fogak jópár árnyalattal világosabbak lesznek.

Hátránya, hogy a magasabb koncentrációjú hidrogén-peroxid miatt a kezelést követően fokozottan és huzamosabb ideig érzékenyek lehetnek a fogak. 

Ezzel szemben az otthoni fogfehérítés során használt anyag koncentrációja jóval alacsonyabb, következésképp a kívánt hatás eléréséhez huzamosabb ideig kell alkalmazni.

Előnye, hogy minimális a kezelést követő érzékenység, kevésbé károsítja a fogak szerkezetét. 

A fogfehérítés nem ajánlott azokban az esetekben, amikor a fogíny olyan mértékben visszahúzódott, sorvadt, hogy a fognyakak szabaddá váltak. Ilyenkor a fehérítést követően fokozott érzékenység léphet fel.

Mik károsíthatják a fogakat?

Számos olyan étel és ital van, melyek fogyasztása káros a fogazat számára.

Rendkívül káros a fogazat számára az úgynevezett nassoló életvitel, amikor is a 3-4 nagyobb étkezés helyett rengeteg kisebb étkezés zajlik a nap során. Ilyen esetekben a száj pH-értéke sokszor tolódik el savas irányba, gyengítve a fogzománc szerkezetét.

Savas ételek, italok fogyasztása után ajánlott 30-45 percet várni, mielőtt fogat mosnánk. Ennek oka, hogy a savak hatására a fogzománc külső rétege felpuhul, az ásványi anyagok egy része kioldódik belőle. 

A folyamat visszafordítható, a nyálban lévő ásványi anyagokból visszaépül a fogzománc szerkezete, ám egy korai fogmosással ilyen esetekben a külső, felpuhult réteget eltávolíthatjuk.

A cukros ételek és italok fogyasztása a szájüregi pH savassá válik, a rendszeres cukorfogyasztás révén emiatt a savak hatására a fogzománc felpuhul, a savas közegben a baktériumok lebontják a zománc, majd később a fog belsőbb rétegeinek, a dentinnek és a pulpának a szerkezetét.

A dohányzás rendkívül káros a fogakra és a fogágyra egyaránt. A dohányzás érszűkítő hatása végett a fogágy vérellátása csökken, így fokozott a hajlam a fogágybetegség kialakulására.

A különböző otthoni fogfehérítő praktikák, így a szódabikarbóna használata visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat a fogzománcban.

A legújabb örület, ami TikTok-on terjed, hogy a videókészítők körömreszelővel egyenesítik ki a metszőfogaikat. Ennek katasztrofális következményei lehetnek, nagyobb foganyag eltávolítása a fog elhalását okozhatja, de kisebb foganyag-eltávolítás is folyamatosan fennálló érzékenységet okozhat. Az eltávolított foganyag nem nő vissza!

Hogyan lehet megelőzni a fogak károsodását?

A legfontosabb a megfelelő szájhigiénia fenntartása. Ahogy a fentiekben is írtuk, napi kétszeri fogmosás és legalább egyszeri alapos fogköztisztítás (fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével) elengedhetetlen része kellene legyen a napi fogápolási rutinnak. 

Emellett kiemelten fontos a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálaton való megjelenés, hogy az esetlegesen kialakuló problémákat idejében lehessen kezeli.

A 6 havonta történő fogkőeltávolítás szintén elengedhetetlenül szükséges a fogágy károsodásának megelőzése végett.

Az étrendből lehetőleg ki kell iktatni vagy minimalizálni kell a cukros üdítőitalokat és az édességet, ezzel is csökkentve a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

Hogyan lehet óvni a fogakat már kiskorban is?

A megfelelő fogmosás elengedhetetlen már a legelső fogak megjelenésétől. 

Kisgyermekeknél az első fogak körülbelül 6 hónapos korban jelennek meg a szájüregben, és a legelső fog előtörésétől körültekintően ápolni kell azt.

Különböző, gumiból készült fogkefék állnak rendelkezésre, melyekkel az első tejfogakat is tisztán lehet tartani, emellett a baba is szívesen rágcsálja azokat.

A cukros italokat, édességeket már egészen kiskortól érdemes kerülni, részben azok káros szájüregi hatása miatt, részben az általános egészségi állapotra gyakorolt hatása végett.

A kisgyermek fogait minden nap tisztítani kell, lehetőleg az esti étkezés után. A lehető leghamarabb meg kell tanítani a fogmosás fontosságára a gyereket.

Mit a teendő, ha fogproblémái miatt tökéletlenek fogai? Hogyan segíthet az orvos?

Minden fogászati probléma különböző. Amennyiben a tökéletlenség esztétikai problémát jelent, tehát a fogak nem sorban állnak, nem szabályosak, a fogszabályzó tökéletes megoldást nyújthat. 

A különböző típusú fogazati szabálytalanságok különböző típusú fogszabályzó kezelést igényelnek, a fogorvos egy részletes állapotfelmérés után pontosan el tudja dönteni, milyen típusú kezelés hozhatja meg a várt eredményt.

A láthatatlan fogszabályzó készülékek/sínek rendkívül népszerűek, de nem minden esetben jelentenek megoldást.

Ha a fogak színe jelenti a problémát, az elszíneződéseket fogfehérítéssel el lehet tüntetni, a fogfehérítés révén több árnyalatot fehérednek a fogak.

Fontos, hogy a fogfehérítés előtt minden esetben kérjük ki szakember véleményét, melyik a legmegfelelőbb fogfehérítési módszer számunkra és kerüljük az otthoni praktikákat!

Ha a fogazat tökéletlensége lyukas, elbarnult, letört fogakban, foggyökerekben nyilvánul meg, minél hamarabb fogorvos segítségét kell kérni, hogy a megfelelő kezelés kiválasztásával helyreállíthassa a fogak épségét. 

GYIK

Lehet-e a szép fogakat örökölni?

Lehet.  A fogak állását, formáját a genetika határozza meg, ahogy részben a fogak színét is. A legszebb fogak is ideiglenes állapotot jelentenek csak azonban, ha nem tisztítjuk őket megfelelően

Hogyan lehet megelőzni a fogak károsodását?

A fogak károsodásának megelőzéséhez elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, a napi kétszeri fogmosás és fogköztisztítás. Félévente javasolt a professzionális fogkőeltávolítás, az általános szűrővizsgálat, hogy az esetlegesen kialakuló problémákat időben diagnosztizálni lehessen

Mikor kell elkezdeni a fogak ápolását?

A fogak ápolását már babakorban, a legelső fogak szájban való megjelenésekor el kell kezdeni! Ez körülbelül 6 hónapos korban történik, ettől a ponttól elengedhetetlen a napi fogápolás, hogy megelőzhessük a fogszuvasodást.