Mi a fogfehérítés?

A fogak sárgás, szürkés elszíneződését a különféle ételekben, italokban található színezőanyagok, a dohányzás, bizonyos gyógyszerek okozzák. Az elszíneződést okozó molekulák felhalmozódnak a fogzománcban és a fogzománc alatt található dentinben, a fog sárgás/barnás színét okozva.

A professzionális fogfehérítés egy olyan eljárás, ami az elszíneződött fogaknak világosabb, üdébb színt kölcsönöz. A fogfehérítő anyag a fogzománcba és dentinbe hatolva az elszíneződést okozó molekulákat kisebb, színtelen molekulákká bontja le, ezáltal a fogak visszanyerik eredeti fényüket.

Rendelőnkben két különböző típusú fogfehérítési eljárás közül választhat:

1.”Szék melletti/rendelői „fogfehérítés, amit dentálhigiénikusaink/fogorvosaink végeznek.

A fogfehérítés menete „szék melletti” (Zoom) kezelés esetén:

 • Fogászati rendelőnkben fogorvosunk/dentálhigiénikusunk felhelyezi a szájterpeszt, hogy Ön kényelmesen nyitva tudja tartani száját a kezelés ideje alatt. Azt ínyt fényre keményedő anyaggal izoláljuk.
 • A pácienst védőszemüveggel látjuk el
 • A fogfehérítést Zoom professzionális fogfehérítő rendszerrel végezzük, amely során a Zoom fehérítő anyaga és a Zoom ultraibolya fényt (UVA) kibocsátó lámpája együttesen hat
 • A fogfehérítő anyagot a szabad fogfelszínekre helyezzük, majd háromszor 15 perces program során aktiváljuk. Mindhárom ciklus során friss fehérítő zselé kerül felhelyezésre. A fehérítő anyag az UVA fény hatására aktiválódik, a zománc és dentin belsejébe hatolva a hidrogén-peroxid vízre és oxigénre bomlik. A bomlás során olyan, úgynevezett szabad gyökök szabadulnak fel, melyek az elszíneződést okozó nagyobb molekulákat kis méretű, színtelen molekulákká bontják. A peroxidmentes fogfehérítő anyagoknak nincs bizonyított hatásuk.
 • A fogfehérítés végeztével a fogfehérítő anyag leöblítése után a fogakat fogérzékenység-csökkentő, fluoridos anyaggal kezeljük
 • Ez a típusú eljárás az előkészületekkel együtt kb. 90 percig tart
 • A legjobb eredmény elérése érdekében a rendelői kezelést otthoni fogfehérítő kezelés alkalmazásával egészítjük ki, ezt 3-5 napon át szükséges alkalmazni

Rendelői fogfehérítés során egy magasabb koncentrációjú, erősebb anyagot alkalmazunk, így természetesen az eredmény is gyorsabb, látványosabb.
Hátránya, hogy gyakrabban alakul ki fogérzékenység a fehérítés alatt és után, ami tovább tarthat, mint otthoni fogfehérítés esetén.

2. „Otthoni” fogfehérítés, ennek során a páciens- szoros fogorvosi felügyelett mellett- a fogfehérítést az orvostól kapott fogfehérítő készletével, otthon végzi.

A fogfehérítés menete „otthoni” fogfehérítés esetén:

 • Dentálhigiénikusunk/ fogorvosunk lenyomatot vesz mindkét állcsontról, ami alapján a fogtechnikusaink egyéni fogfehérítő síneket készítenek Önnek. Ennek kivitelezési ideje: 24óra
 • A második találkozás alkalmával kézhez kapja a fogfehérítő készletet, ami a fogfehérítő sínekből, az ezek tárolására alkalmas dobozból, a fehérítő zselét tartalmazó fecskendőkből, illetve a fogérzékenységet csökkentő gélből áll.
 • Fogorvosunk felkészíti Önt a fogfehérítő készlet használatára, illetve tájékoztatja a fogfehérítés alatt-után kerülendő ételekről- italokról, és minden tudnivalóról
 • A fogfehérítő anyagot a sínekbe kell adagoni, majd a síneket a fogakra felhelyezni. Csak annyi fogfehérítő anyagot kell a sínekbe helyezni, hogy az anyag a sínek felhelyezése után ne follyon ki az ínyre.
 • A fogfehérítést esti órákban vagy éjjel célszerű végezni, a síneket 4-8 órán keresztül szükséges viselni 5-8 napon keresztül

Amennyiben nem elégedett a fogfehérítés eredményével, akkor sem célszerű a fenti időtartamnál tovább folyamatosan viselni a fogfehérítő sínt. Érdemes 2-3 hét szünetet tartani az újabb 5-8 napos fogfehérítő ciklus előtt. Erre elsősorban azért van szükség, hogy ne alakuljon ki túlzott fogérzékenység.

Az otthoni fogfehérítéshez alkalmazott anyag kisebb koncentrációban tartalmazza a fehérítés hatóanyagát, a hidrogén-peroxidot (vagy annak származékait). Emiatt a fehérítési folyamat lassabban megy végbe és kevésbé látványos, mint rendelői fehérítés esetén. Előnye, hogy ritkábban alakul ki fogérzékenység és ha ki is alakul, csak rövid ideig tart.

Káros-e a fogfehérítés?

Nem kell aggódnia a fogak károsodása miatt, a professzionális fogfehérítés teljesen biztonságos eljárás. Ugyan a fogfehérítés alatt valamint után jelentkezhez néhány napig tartó fogérzékenység, ez pár nap alatt teljesen megszűnik. Minden szervezet más, mindenki másképp reagál a fogfehérítésre, a legtöbb páciensnél semmilyen tünet, érzékenység nem jelentkezik a fehérítés során. Néhány esetben viszont az érzékenység akár 1-2 hétig is eltarthat, ez a különböző érzékenység-csökkentő zselékkel javítható.

Nagyon fontos viszont, hogy a fogfehérítést mindig valódi szakemberre bízza, orvosi felügyelet mellett történjen. A különböző fogfehérítő szalonokban orvosi felügyelet és szakértelem nélkül történik a fogfehérítés, ami vissza nem fordítható károkat okozhat a páciensek fogaiban.