A fogászati korona egy rögzített fogmű, amely készülhet implantátumra vagy természetes fogra.
A fogászati korona egy “fog alakú sapka”, ami a fog teljes látható felszínét beborítja és helyreállítja fog eredeti formáját, színét és erősségét.

A híd több összefüggő koronából áll, segítségével foghiányt/foghiányokat pótólhatunk. A koronához hasonlóan rögzíthetjük implantátumokra vagy lecsiszolt fogakra.

Mikor van szükség korona készítésére?

 1. Gyökérkezelt fogak végleges ellátásakor

  Egy gyökérkezelt fog elszíneződhet, így esztétikai oka is lehet koronával történő ellátásának.
  Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy egy gyökérkezelt fog jóval könnyebben törik, mint egy egészséges (a gyökérkezelés során meggyengül a fog szerkezete), így elsősorban funkcionális okai lehetnek egy gyökérkezelt fog koronával történő ellátásának.

 2. Nagy mértékben kopott fogak helyreállításakor

  Napjaink felgyorsult életmódja mellett rengeteg stresszhatás éri az emberi szervezetet. A stressz egyik nyilvánvaló megnyilvánulási formája az éjszakai csikorgatás.
  Amennyiben ez a csikorgatás kifejezett és hosszú ideig kezeletlen, a páciens akár szinte teljesen el tudja csikorgatni saját foganyagát.
  Ebben az esetben csak a koronák nyújtanak hosszútávú, végleges megoldást.

 3. Kiterjedt szuvasodás esetén, amennyiben a fogtömés/ inlay készítéséhez nincs elegendő mennyiségű egészséges foganyag

  Die Ausbreitung der Karies ist oft so groß, dass eine Zahnfüllung nach deren Entfernung nicht mehr mit Sicherheit erstellt werden kann.
  (Eine so große Menge des Zahnstoffs fehlt, dass es keine „Klebefläche“ für die Füllung gibt, oder der verbliebene, unversehrte, nicht unterstützte Zahnstoff kann abbrechen).
  In diesen Fällen soll die Zahnoberfläche mit Krone bedeckt werden.

 4. Elszíneződött, nem megfelelő formájú fogak helyreállításakor

  Koronákkal az elszíneződött, letört, esetlegesen torlódott vagy sérült fogakbók is tökéletes mosolyt lehet varázsolni.
  Az esztétikai kezelés során a páciens kívánságainak megfelelő színárnyalatú és formájú fogászati koronák készíthetőek, melyek 100%-ban élethűek, természetes hatásúak.
  Bár a korona készítéséhez több foganyagot kell eltávolítani, mint egy fogászati héj készítése során, sok esetben csak a korona nyújt hosszú távú, biztos megoldást.
  Szuvas fog vagy nem ideális harapási pozíció esetén a fogászati héj nem jelent hosszútávú megoldást.

 5. Implantátummal történő fogpótláskor

  Fogászati koronákat készíthetünk implantátumra, pótolva ezzel a hiányzó fogat vagy fogakat. Az implantátumon különbözöképp rögzíthejük a koronákat.
  Az implantátum és a korona között egy köztes rögzítő elemet használunk, amelynek felépítmény a neve. A felépítmény közvetlenül az implantátumhoz csatlakozik és rögzíti a koronát az implantátumhoz.
  A fogászati koronát rögzíthetjük ragasztással vagy csavaros rögzítéssel.
  Utóbbinak nagy előnye, hogy amennyiben a korona sérül, probléma nélkül eltávolítható, majd a fogtechnikai laboratóriumban történő javítás után újra rögzíthető.

 6. Egy híd részeként, tartópillérként

  A fogászati híd több koronából áll, a koronák összekötve hidat alkotnak. Foghiányok esetén a hiányzó fog vagy fogak pótolhatók fogászati híddal.

Mennyi a korona élettartama?

Rendelőnkben minden elkészült koronára 3 év garanciát vállalunk. Rendszeres kontroll vizsgálat és megfelő szájhigiénia mellett a koronák tartóssága 15-20 év is lehet.

Milyen anyagból készülhet a fogászati korona?

 1. Fémkerámia korona

  A korona váza erős fémből készül. Erre a vázra rétegezve kerül a kerámia, ami a korona végső, természetes formáját, színét, megjelenését adja.
  A fémkerámia korona tartós, az őrlőfogakat is megfelelően állítja helyre és a fémmentes koronához viszonyítva gazdaságosabb megoldás.
  Rendelőnkben minden fémkerámia korona számítógépes, CAD/CAM eljárással készül a maximális precizitás érdekében.

 2. Cirkónium-kerámia korona (CAD/CAM)

  A korona váza cirkónium-dioxidból készül, ami egy fehér színű, rendkívül erős, biokompatibilis, tartós anyag.
  Ezt a vázat egy speciális számítógépes eljárás segítségével tervezik meg és faragják ki fogtechnikusaink.
  A CAD/CAM technológiával készített váz rendkívüli pontosságot biztosít. Erre a cirkónium vázra- a fém-kerámia koronához hasonlóan- rétegenként készül a kerámia-borítás.
  A cirkónium-kerámia korona legnagyobb előnye a fém-kerámia koronával szemben, hogy segítségével kimagaslóan magas esztétikai eredményt érhetünk el.
  A korona váza a természetes fogakhoz hasonló fényáteresztő képességű és fehér színe miatt az íny esetleges későbbi visszahúzódása esetén sem látható a fémszegély.

 3. Préskerámia korona (E-max korona)

  A préskerámia korona transzparenciája, fényáteresztő-képessége áll legközelebb a természetes fogakéhoz.
  Préskerámia korona készítése esetén érhető el a legtermészetesebb eredmény. A korona egy speciális préseléses eljárással készül.
  Mester fogtechnikusaink minden egyes koronánál a páciens igényeinek megfelelően alakítják ki a koronák végleges esztétikáját.

 4. Anatomikus teljes cirkon korona

  Az anatomikus cirkon (full-contour cirkon) korona számítógépes tervezéssel-kivitelezéssel készül.
  A végleges anatomikus formát teljes egészében a cirkónium biztosítja, ezért nincs szükség kerámia-leplezésre.
  A természetes fogak színével megegyező színt festési technikával érjük el. Előnye, hogy a kerámia-leplezés lepattanása kizárt, ez a koronatípus a leginkább ellenálló rágóerőkkel szemben.
  Elsősorban a rágórégióban alkalmazzuk.

Fogászati korona készítésének teljes folyamata

A fogászati koronák teljesen élethű, fog formájú “sapkák”, amelyek minden irányból beborítják a fogat, helyreállítva annak színét, formáját, erősségét. Ha nem elégedett a fogai alakjával, ha tökéletesen egyenletes és szimmetrikus fogakat szeretne, vagy ha szuvasság/trauma miatt a fogai sérültek, letörtek, a koronák végleges megoldást nyújthatnak. Magasan képzett protetikus orvosaink, akik évente több ezer koronát készítenek, valamint a kiváló fogtechnikai háttér (ahol csak a legmodernebb svájci, német, svéd, amerikai és japán anyagokkal dolgoznak) jelentik a garanciát arra, hogy minden egyes elkészült korona tökéletesen természetes, esztétikus végeredményt kölcsönöz pácienseinknek.

 1. Személyes konzultáció


  A konzultáció során fogorvos specialistánk a szájvizsgálat valamint az elkészült panoráma röntgen felvétel alapján, az Ön igényeinek megfelelően kezelési tervet készít. Fogorvosa a kezelés teljes menetét részletesen elmagyarázza és megválaszolja kérdéseit.

 2. Személyre szabott kezelési terv


  A konzultáción készült panoráma röntgen, szájvizsgálat valamint a személyes preferenciák alapján elkészül a minden részletre kiterjedő kezelési terv. Ezen a beavatkozás minden lépése megtalálható. Amennyiben nincs szükség foghúzásra illetve egyéb előkészítő beavatkozásra, akár 1 hét alatt elkészülhetnek új koronái.

 3. Fogászati koronák készítésének menete


  Amennyiben nincs szükség hosszabb gyógyulási idővel járó előkészítő beavatkozásokra (foghúzás, gyökérkezelés), fogászati koronái néhány nap alatt elkészülhetnek. A kezelés első napján fogorvosa előkészíti a fogakat a koronákhoz, lenyomatot vesz és ideiglenes koronákkal látja el fogait. A fogak színét, formáját egy brossúrából kiválaszthatja, és a koronákat a fogtechnikus az Ön kívánságainak megfelelően készíti el. Miután elkészültek a koronák, a fogorvosa beragasztja azokat így akár néhány nap alatt teljesen átváltoztatjuk mosolyát.

 4. Ellenőrzés:


  Szükségszerű, hogy a kezelés végeztével fél évente visszajöjjön kontroll vizsgálatra. A kontroll során ellenőrizni tudjuk az elkészült koronák, az íny, illetve a fogak állapotát. Az esetlegesen felmerülő problémákat így időben tudjuk kezelni.

  Foglaljon időpontot most, hogy elkészítsük személyre szabott kezelési tervét