Mit jelent a szájhigiénia és miért fontos?

A szájhigiénia a szájápolási szokások, a napi szájápolási rutin szinonimája. Megfelelő szájhigiénia mellett megelőzhetjük a fogak szuvasodását, az ínyggyulladás és a fogágybetegség kialakulását. 

Emellett rendkívül fontos a rendszeresen végzett professzionális ellenőrzés fogorvos és dentálhigiénikus által, hogy az esetlegesen kialakuló problémákat idejében kezelni lehessen.

A jó szájhigiénéhez hozzátartozik a naponta minimum kétszer, megfelelő technikával elvégzett fogmosás ugyanúgy, mint a rendszeres fogköztisztítás és professzionális, szakember által végzett fogkőeltávolítás és polírozás.

fogkőeltávolítás

5 napi tevékenység a megfelelő szájhigiéne kialakításáért és fenntartásáért

 1. Mosson fogat naponta minimum 2 alkalommal

A fogmosás a legalapvetőbb és legszükségesebb szájhigiénés tevékenység a fogszuvasodás és fogágybetegség kialakulásának megelőzése végett. 

Hagyományos, manuális fogkefe használata esetén érdemes soft (puha) vagy ultra soft fejű fogkefét válasszunk. Ennek használatával megelőzzük azt, hogy a kemény sörték az ínyt felsértsék, “lenyomják” a fognyakról. 

Tévhit, hogy kemény fejű fogkefével alaposabban lehet tisztítani a fogakat. A lágy, puha sörték jobban behatolnak a fogközökbe és a fogíny szempontjából is jóval kíméletesebbek. 

A reggeli és esti fogmosás elengedhetetlen része a napi szájápolásnak. Reggel érdemes a reggeli elfogyasztása utánra időzíteni, míg az esti fogmosás után már tilos bármilyen étel vagy cukros ital fogyasztása. 

Elektromos fogkeféből érdemes nyomatékkontrollosat választani- bár ezek a készülékek drágábbak, mint az alap elektromos fogkefék, nagy előnyük, hogy jelzik, ha túl erősen nyomjuk őket. 

Ez a jelzés az esetek döntő többségében fényjelzés vagy vibráció, segítségével megelőzhetjük az íny és a foganyag sérülését. 

A fogkrém választása esetén javasolt több szempontot mérlegelni és kikérni a fogorvosa tanácsát is.

 A fogkrémek nagy része ma már fluoridot tartalmaz olyan ionos formában, mely képes beépülni a zománcba erősítve annak szerkezetét. (A zománc külső rétege savas ételek és italok hatására “felpuhul”, az ásványi anyagok kioldódhatnak belőle. 

A fogkrémekben lévő fluorid beépül a zománc szerkezetébe, erősebbé, ellenállóbbá téve azt.) 

Különböző típusú fog- és ínyproblémákra különböző típusú fogkrém javasolt, így gyulladt íny, érzékeny fognyakak vagy erős savas hatásnak kitett fogak esetén is más-más típusú fogkrém a megfelelő választás. 

 1. Használjon fogselymet naponta legalább 1 alkalommal

A megfelelő fogköztisztítás legalább olyan fontos pontja a napi szájápolási rutinnak, mint a fogmosás. 

A fogselyem vagy fogköztisztító kefe napi használatával megelőzhetők a fogak oldalsó felszínének szuvasodásai. Ezek a területek kizárólag fogkefével nem érhetők el, nem tisztíthatók megfelelően. 

Javasolt a fogselyem használata napi legalább 1 alkalommal, hogy a fogközökbe beszorult ételmaradék, lepedék is megfelelően el legyen távolítva. A fogselyem használata során egy nagyjából 30-40 cm-es darabot kell letépni, majd mindkét kezünk középső ujjára tekerve, a mutató ujjainkkal bevezetni azt minden fogközbe. 

Óvatos mozdulatokkal, a fogközökben mindkét fog felé be kell vezetni a fogselymet a megfelelő tisztítás végett. Az első néhány alkalom után a mozdulat rutinná válik, és napi 1-2 percnél többet nem vesz igénybe. 

prevenció

A fogselyem alternatívája a fogköztisztító kefe, mely különböző méretekben kapható. A különböző méretek a különböző méretű fogközöknek megfelelően választandóak. 

Híd esetén- amikor a fogpótlás több koronából áll és ezek a koronák össze vannak kötve- a fogselyem nem alkalmazható, ilyenkor fogköztisztító kefével tökéletesen tisztán tartható a hídtestek közötti terület. 

Egy fogköztisztító kefét több alkalommal is lehet használni, de néhány nap használat után- amikor a fej elhajlik- cserélni kell azokat. 

 1. Ezeket az ételeket és italokat ne fogyassza, ha teheti

A fogak épségének megőrzése érdekében érdemes kerülni a cukros ételeket, italokat. Különösen igaz es a cukros üdítőkre, melyek folyamatos kortyolgatása egy állandó savas közeget tart fent a szájban, megfelelő táptalajt biztosítva a fogszuvasodást okozó baktériumok számára. 

Ugyanez a helyzet a cukros ételekkel, a nassoló életmód- amikor 2 étkezés között folyamatosan valamilyen édes, cukros dolgot rágcsálunk- extrém káros a fogak szempontjából is.

fogrovos

 A szénsavas italokat szintén érdemes kerülni, valamint savas ételek és italok (pl gyümölcsök vagy limonádé) fogyasztása után érdemes minimum egy fél órát várni, mielőtt fogat mosnánk- a savak hatására a zománc felpuhul és nagyságrendileg ennyi időre van szükség, hogy a nyálból az ásványi anyagok visszaépüljenek és a zománc visszanyerje eredeti szerkezetét.

 1. Ezekkel a dolgokkal elősegítheti a jó szájhigiéne fenntartását

A fentebb leírtaknak megfelelően kiemelten fontos a napi szájápolási rutin részeként a napi legalább kétszeri fogmosás és legalább egyszeri fogköztisztítás fogselyem vagy fogköztisztító kefe segítségével.

 Kiegészítésképp szájzuhany illetve szájvíz használata javasolt lehet, de utóbbiak nem helyettesítik a megfelelő szájápolási technikákat. Szájzuhany használata esetén figyelni kell arra, hogy a vízsugár mindenképp derékszögben, merőlegesen érkezzen a fogakra. 

A fogak tengelyével párhuzamosan irányított vízsugár az ételmaradékot bemoshatja az íny alá, ezzel akár komolyabb problémákat okozva.

tökéletes mosoly

Szájvíz választásánál fontos szempont, hogy ne tartalmazzon alkoholt. 

A rendszeres, professzionális szájhigiénés kezelés szintén elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia fenntartása végett. 

A fogkő folyamatosan képződik tökéletes szájápolás mellett is, így javasolt fél évente szakember segítségét kérni a fogkőeltávolításban és az esetleges szájhigiénés tanácsadásban. 

 1. Ezeket a dolgokat ne tegye, ha jó szájhigiénét szeretne fenntartani

 • ne hanyagolja el a napi minimum kétszeri fogmosást
 • ne hanyagolja el a napi mimimum egyszeri fogköztisztítást
 • lehetőleg ne nassoljon a főétkezések között
 • kerülje a cukros ételek és italok fogyasztását
 • kerülje a savas ételek és italok fogyasztását
 • savas, cukros ételek, italok fogyasztása után legalább fél óráig ne mosson fogat
 • ne hanyagolja el a legalább félévente esedékes professzionális fogkőeltávolítást
fogkő

Milyen szájhigiéniai kezelések vannak? 

Az alapvető otthoni szájápolási rutin részeként a napi legalább kétszeri fogmosás és egyszeri fogköztisztítás mellett a szájvíz és a szájzuhany használata szintén ajánlott. 

A fogorvosi rendelőben leggyakrabban végzett szájhigiéniai kezelés az ultrahangos fogkőeltávolítás, mely kezelés során egy ultrahangos eszköz segítségével a fogorvos vagy dentálhigiénikus eltávolítja a fogkövet. 

Fogkő folyamatosan képződik, így eltávolítása félévente javasolt. 

A fogkőeltávolítással egy időben rendelőnkben egy speciális homokfújó készülékkel a fogak felszínén lévő elszíneződéseket is eltávolítjuk, majd a fogak felszínét polírpaszta és polírkefe segítségével felpolírozzuk. 

Íny alatti fogkő esetén szükség lehet úgynevezett kürettázsra vagy gyökérfelszín-simításra, mely kezelés során az íny alatti fogkövet, felrakódásokat távolítjuk el kézi és gépi eszközök segítségével. Kevésbé előrehaladott esetben zárt kürettázst végünk, melynek során az ínytasakokat tisztítjuk ki. 

Nyitott kürettázst előrehaladott fogágybetegség esetén végzünk- ekkor a fogak körül az ínyt leválasztjuk, majd a tisztítás végeztével varratokkal újra egyesítjük azt.  

Gyakori kérdések


 Miért kell figyelni a szájhigiéniára?

A megfelelő szájhigiénia fenntartása kiemelten fontos a fogak és a fogíny épségének megőrzése érdekében. Jó szájhigiénia kialakításával megelőzhető a fogszuvasodás, a fogágybetegség kialakulása illetve fogkő is jóval lassabban képződik.

 Milyen rendszerességgel kell szájhigiéniás ellenőrzésre járni?

Javasolt legalább félévente szájhigiénés ellenőrzésen megjelenni fogorvosánál. A fogak felszínén fogkő folyamatosan képződik, így fél évente érdemes azt eltávolítani Emellett az esetlegesen kialakuló problémák idejében diagnosztizálhatók, megelőzve a nagyobb beavatkozások szükségessé válását.

Milyen szájhigiéniás panaszok vannak?

A leggyakoribb szájhigiénés panaszok a rossz lehelet, az ínyvérzés, illetve a fájó, duzzadt íny. Az ínyvérzés és a duzzadt íny oka az esetek döntő többségében a fogkő mely egy állandó gyulladást tart fent, a fogkő eltávolítása után a panaszok is megszűnnek.