Mit értünk lyukas fog alatt? Mit jelent a szuvasodás?

A lyukas fog egyet jelent a szuvas foggal illetve a cariessel. A különböző, baktériumok által termelt savak miatt a zománc szerkezete felpuhul, a baktérumok elkezdik “lebontani” a fog szerkezetét.

A szuvasság mindig kívülről, a fog külső zománc- vagy cementfelszínéről indul (attól függően, hogy a fog koronai része vagy a gyökere kezd el szuvasodni) és terjed a fog mélyebb szövetei, a dentin és a fogbél, a pulpa felé. A fog szerkezete a baktériumok bontó hatása miatt felpuhul, a tényleges lyuk akkor alakul ki, amikor a fogból kitörik egy kisebb-nagyobb darab. 

Mi a szuvasodás oka? Hogyan jön létre lyuk a fogban?

A caries leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiéne illetve szájápolási technika. Általában a fogak mélyebb barázdáiban vagy gödröcskéiben, az esetlegesen előforduló repedéseiben és a fogak oldalsó felszínein kezd el kialakulni.

Általánosságban elmondható, hogy a nehezen hozzáférhető, nehezen tisztítható területek azok, ahol a fogszuvasság elindul. (Ilyen eset lehet még egy fekvő bölcsességfog, ami az előtte lévő fognak dől, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné téve a 2 fog közötti terület megfelelő tisztántartását.) 

A genetika sokkal kevésbé jelentős tényező a fogszuvasodás kialakulásában, mint azt gondolnánk. 

Vannak bizonyos általános betegségek, melyek hajlamosítanak a fogak szuvasodására (pl a csökkent nyáltermeléssel járó autoimmun betegség, a Sjögren-szindróma), de a rossz fogak helyett inkább a nem megfelelő szájápolási technika az, ami generációról generációra “öröklődik”.

Hajlamosító tényező a caries/lyukas fog kialakulására a sok cukros illetve savas étel fogyasztása is. A cukrok, szénhidrátok emésztése már a szájban, a nyál enzimjei által megkezdődik. A cukrok emésztése során keletkező savas közeg, illetve a szájban lévő baktériumok (mely baktériumok ezekkel a cukrokkal “táplálkoznak”) bontó hatása révén a fogzománc vagy a foggyökeret borító cement külső szerkezete felpuhul.

Kezdeti stádiumban (amikor a fogon csak egy fehér foltocska jelenik meg- szaknyelven macula cretosa vagy krétafolt) a folyamat még visszafordítható. Ekkor különböző, magas fluorid tartalmú ecsetelőkkel, gélekkel vagy akár spontán, a nyálban lévő ásványi anyagok hatására megfelelő szájhigiéne esetén a kezdeti fogszuvasodás meggyógyulhat, nem igényel beavatkozást.

Ha a caries a fogzománc vagy cement mélyebb rétegeibe terjed, már nem visszafordítható a folyamat, szakember általi beavatkozást, kezelést igényel. 

Kérjen időpontot most!

Melyek egy tönkrement fog tünetei? /Milyen tüneteket produkál egy lyukas fog?

Egy törött/tönkrement fog szerencsés esetben fáj. Szerencsés, ha fáj, mert ebben az esetben a páciens felkeresi a fogorvosát, így nagyobb esély van arra, hogy a fogat meg lehet menteni. 

A kezdeti fogszuvasodásnak nincsenek tünetei. Amíg a szuvasság csak a fog külső felszínét érinti- legyen szó akár a koronai felszínt borító cementről, akár a gyökérfelszínt borító zománcról, a fog nem fáj, nem érzékeny. Emiatt is rendkívül fontos a fogorvosát legalább 6 havonta felkeresni egy kontroll szájvizsgálat elvégzése végett. Az idejében diagnosztizált, észrevett caries/fogszuvasodás minimális beavatkozás árán, sokszor érzéstelenítés nélkül is kezelhető. (Egy, a csak a fog legkülső felszínét érintő szuvasodás eltávolítása még nem okoz fájdalmat.) Egy felszíni, kezdeti fogszuvasodás még röntgentünetet sem mutat, ahhoz, hogy a röntgenfelvételen diagnosztizálható legyen a caries, a mélyebb területeket is el kell érjék. Ahogy a szuvasság terjed a fog belseje felé és egyre mélyebb szöveteket érnek el a baktériumok, úgy válik egyre érzékenyebbé a fog. Általánosságban elmondható, hogy minél mélyebb a szuvasság, annál erősebb fájdalmat okoz. Ahogy a szuvasság/caries és az azt okozó baktériumok elérik a fog legbelső területét, az ér-és idegszövet hálózatot- más néven fogbelet vagy pulpát- a folyamat újabb stádiumba lép, a fogbelet elért szuvasság esetén már gyökérkezelésre, vagyis a fogbél eltávolítására van szükség, hiszen az visszafordíthatatlanul megfertőződik. 

fogszuvasodás

Sajnos sok esetben előfordul, hogy a nem megfelelő szájápolás és a rendszeres fogorvosi kontrollok elmulasztása mellett kialakuló mélyebb szuvasság/caries semmiféle tünetet, panaszt nem okoz a páciensnek csak akkor, amikor már egészen nagy a probléma (jelentsen ez egy fogbélig terjedő szuvasságot, amitől begyullad a fog vagy egy letört fogat, amikor a baktériumok által létrehozott savas közeg hatására a fog egy része egyszerűen letörik.)

Hogyan néz ki egy lyukas fog?

A kezdeti szuvasság avatatlan szemnek sokszor nem észrevehető. Van, hogy egy barna/fekete pontként kezdődik a fog rágófelszínén vagy egy sötétebb, bebarnult barázda is lehet kezdeti szuvas terület. A fog oldalsó felszínein kialakuló szuvasság- különösen míg kisebb méretű, nagyon nehezen észrevehető.

Általában a fogorvos ilyenkor a fog áttetszőségének, transzparenciájának megváltozásából tudja diagnosztizálni a cariest, amennyiben nem csak a fogzománc legfelső rétegét érinti a szuvasság, már röntgenen is kimutatható. Ahogy nő a szuvasság mérete, úgy lesz egyre nagyobb terület sötét, barnás-feketés színű, jónéhány esetben egy tényleges lyuk alakul ki a fog rágófelszínén vagy oldalán.

Kérjen időpontot most!

Milyen tünetek alapján ismerhetjük fel időben a lyukas fogat?

Ahogy korábban is említettük, egy kezdeti, felszíni szuvasság még nem okoz fájdalmat, vagy csak minimális mértékben. Amennyiben a fog vagy fogak hideg/meleg ingerre, édesre érzékenyebbé válnak, mindenképp érdemes felkeresnie fogorvosát, hogy diagnosztizálhassa a probléma forrását. Amennyiben a fogfelszínen bárhol elszíneződés, sötétebb terület jelenik meg, valószínűsíthető, hogy kezdődő fogszuvasodásról/cariesről van szó.

Mennyiben befolyásolja a szuvas fog az életminőséget?

Amennyiben kezdődő szuvasságról van szó, a folyamat nincs különösebb befolyással az életminőségre. Ahogy nő a caries mérete, úgy okoz egyre komolyabb problémákat, legyen szó a fájdalomról vagy a funkcionális problémákról.

A szuvasság a fog belseje, a fogbél felé terjedve egyre komolyabb fájdalmakat okoz, egy fogbelet (ereket és idegeket) érintő szuvasság olyan akut fogbélgyulladásos panaszokat okozhat, melyhez hasonló lüktető, csillapíthatatlan fájdalmat szinte semmivel nem lehet kiváltani az emberi szervezetben.

A fájdalom mellett a szuvasság számos egyéb problémát is okozhat. Az elhanyagolt, esetlegesen letört, lyukas fogak tele vannak baktériumokkal illetve tisztán tartásuk az éles, alámenős felszínek miatt szinte lehetetlen, így az ételmaradék, lepedés folyamatosan megtapad ezeken a területeken, táplálva a szuvasságot okozó baktériumokat, valamint rendkívül kellemetlen szájszagot okozva.

A metszőfogak/frontfogak szuvasodása igen jellemző probléma különösen torlódott frontfogak esetén. A csúnya, elbarnult, elfekedett fogak gátlásossá, visszahúzódóvá tehetik azok tulajdonosát. Ha ezek a fogak letörnek a szuvasság következtében, az esztétikai mellett a funkcionális problémák is fokozódnak, hiszen ezeknek a fogaknak is fontos szerepük van a rágásban.

fogínygyulladás

A törött fogak a rágásban nem tudnak megfelelően részt venni, egyrészt a fájdalom, másrészt a rágófelszín hiánya miatt. A nem megfelelően megrágott étel emésztőrendszeri problémákat, gyomorpanaszokat illetve nyelőcső-panaszokat is okozhatnak.

Jellemző, hogy letöredezett vagy hiányos fogazat esetén a páciens szinte egészben, rágás nélkül nyeli le az ételt, így annak tökéletes megemésztését lehetetlenné téve. Másik probléma lehet, hogy megfelelő rágófunkció hiányában a páciens kizárólag pépes, puha dolgokkal táplálkozik, mely egyrészt a rágóizomzat sorvadásához, másrészt a nem megfelelő tápanyagbevitel miatt általános megbetegedésekhez is vezethet.

Kérjen időpontot most!

Hogyan alakul ki szuvasodás gyerekek esetében?

A tejfogak szuvasodásának gyakorlatilag ugyanazok a fő okai, mint a felnőttkori, maradó fogaknak. A fokozott cukorbevitel, a savas ételek és italok a zománc felpuhulásához vezetnek, a folyamat hasonlóan zajlik, mint a fentebb részletezett maradó fogazat esetén.

Ezért is rendkívül fontos, hogy az első fogak szájban történő megjelenésétől (ami már 3 hónapos kortól lehetséges és szinte minden esetben az alsó középső metszőfogak növekedésével kezdődik) a fogmosást a napi rutin részévé tegyük.

A tejfogak szerkezte más, mint a maradó fogaké, szuvasság/caries esetén más típusú anyagokat használ a fogorvos a szuvas terület ellátására, de a tejfogak rendkívül fontos funkciót töltenek be az állcsontok növekedésében és a helyfenntartásban a maradó fogak számára, így a megfelelő gyerekkori szájápolás mellett kiemelten lényeges, hogy ne hanyagoljuk el a tejfog-szuvasságok ellátását akkor sem, ha azok a fogak a későbbiekben úgyis kiesnek, felváltják őket a maradó fogak.

Hogyan kezelhető a szuvas fog?

Egy szuvas fog ellátása általánosságban töméssel történik. Ám a szuvasság/caries különböző stádiumaiban különböző kezelési lehetőségek vannak. Amíg a szuvasság csak a fogzománc felszínének legkülső rétegét érinti, a folyamat fúrás és invazív beavatkozás nélkül, különböző fluoridos lakkok/gélek segítségével, esetleg ózonos fertőtenítő terápiával visszafordítható.

Amikor a szuvasság eléri a fogzománc/cement mélyebb rétegeit, már nem segítenek ezek a kezelési alternatívák. Ekkor általában helyi érzéstelenítés mellett a fogorvos eltávolítja, kifúrja a felpuhult, szuvas fogszöveteket. A szuvasság méretétől függően különböző tömőanyagokkal történhet a fog újbóli felépítése. Ma a legnépszerűbbek a fényre kötő, fogszínű esztétikus tömőanyagok.

Előnyük, hogy szabad szemmel gyakorlatilag észrevehetetlen egy megfelelően elkészített tömés és a modern anyagoknak köszönhetően hosszútávú, tartós megoldást biztosítanak. Különböző cementtömések szintén alternatívát jelenthetnek, elsősorban a hátsó, kevésbé látható fogaknál- ezek a tömőanyagok esztétikailag nem rendelkeznek azokkal az előnyös tulajdonságokkal, mint a kompozit tömőanyagok, viszont olcsóbbak, valamint sok esetben fluort tartalmaznak, aminek következtében nehezebben szuvasodik el a tömés környezete.

Az amalgámtömés a mai napig valós alternatívát nyújt, bár használata a fokozott esztétikai igények következtében egyre inkább háttérbe szorul. Tévhit, hogy az amalgám káros az egészségre. Valóban higanyt tartalmaz, de ez a higany nem vagy csak egészen elhanyagolható mértékben oldódik a nyál hatására, legnagyobb mértékben valójában akkor szabadulnak fel higanygőzök, amikor az amalgámtömés eltávolításra kerül.

Emiatt ha az amalgámtöméssel nincs funkcionális gond, nem javasoljuk cseréjét. Ezüsttartalma miatt baktériumellenes hatása van, így egy jól elkészített amalgámtömés hosszú évtizedekig funkcionálhat probléma nélkül. 

Amennyiben a szuvasság olyan mélyre terjed a fog szöveteiben, hogy eléri a fog belső rétegét a fogbelet, már csak a gyökérkezelés nyújt alternatívát. Gyökérkezelés során a fogbelet alkotó ereket és idegeket eltávolítjuk ( a szuvasság okozta visszafordíthatatlan megfertőződés miatt) majd a gyökércsatornát vagy gyökércsatornákat különbőző anyagokkal kitöltjük, elzárva ezáltal a teret a baktériumok elől. 

Kérjen időpontot most!

A szuvasodás a szájszag okozója?

A szuvas fog a fogkő és a lepedék mellett a szájszag legfőbb okozója. A szuvas fog tele van baktériumokkal, valamint a felpuhult, letöredezett szuvas területeken az ételmaradék és lepedék sokkal könnyebben tapad meg.

A beragadt, megtapadt ételmaradék a szuvas területeken elkezd bomlani, “rohadni”, így fokozva a szájszagot. Ezek a területek már- bármennyire is igyekszik sokszor a páciens- professzionális segítség nélkül nem tisztíthatóak megfelelően. 

Mennyibe kerül egy fogtömés lyukas fog esetén?

Egy szuvas/lyukas fog tömésének ára sok tényezőtől függ. Általánosságban elmondható, hogy minél kisebb a szuvasság, annál kisebb anyagi vonzata van a tömésnek. A tömés árát befolyásolja a szuvasság mérete, az, hogy hány fogfelszínt érint, valamint a felhasznált anyagok és technikák is. 

A legmodernebb esztétikus kompozit tömőanyagok, melyekkel teljesen élethű restaurációkat, töméseket lehet készíteni, jóval drágábbak, mint egy amalgám-vagy cementtömés. 

Mennyi ideig tart a lyukas fog kezelése?

A caries kezelése szintén annak méretétől, kiterjedésétől függ. Amennyiben egy kezdeti, visszafordítható szuvasságról, úgynevezett macula cretosa-ról van szó, néhány alkalmas fluoridos ecsetelést követően pár hét alatt a kioldódott ásványi anyagok visszaépülnek a zománcba ls annak helyreáll a szerkezete. 

Ha a szuvasság mérete következtében már fogtömésre van szükség- és ez a leggyakoribb eshetőség-, a tömés elkészítése a fogszuvasodással érintett fogfelszínek számától és a fogorvos gyorsaságától függ. Egy csak a rágófelszínt érintő, 1 felszínű tömés jóval gyorsabban elkészül, mint egy 3 vagy 4 fogfelszínt (pl rágófelszínt és a fog elülső valamint hátsó felszínét) érintő tömés. Általánosságban egy tömés elkészítése nagyságrendileg fél órát vesz igénybe. Ha gyökérkezelésre van szükség a szuvasság/caries mérete miatt, jóval hosszada

lmasabbá válik a kezelés. Gyökérkezelésnél a gyökerek illetve gyökércsatornák száma határozza meg a kezelés időtartamát, minél több gyökerű egy fog, annál hosszabb a kezelés. 

Kérjen időpontot most!

Hogyan lehet megelőzni a szuvasodás? / Mit tehetek a szuvasodás ellen?

A legfontosabb a megfelelő szájápolás, illetve a rendszeres fogorvosi kontroll vizsgálat a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Ha naponta 2x a megfelelő technikával mossuk fogainkat, valamint legalább naponta 1x a fogközök tisztítása is megtörténik fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével, a fogszuvasodás kialakulásának esélye minimális.

A különböző szájvizek valamint a fogzuhany extra segítséget nyújtanak a fogszuvasodás megelőzése érdekében, szájvíz választása esetén viszont arra mindenképp figyeljünk oda, hogy ne tartalmazzon alkoholt, mert az felmarhatja a szájnyálkahártyát.

Sajnos előfordulhat, hogy a legalaposabb fogtisztítás mellett is kialakul szuvasság olyan területen, ami nehezen hozzáférhető a különböző szájápolási eszközök számára. Azért fontos, hogy félévente fogorvos kontrollálja a fogazatot, így idejében diagnosztizálni tudja az esetlegesen kialakuló problémákat. 

Gyakori kérdések

Mit értünk lyukas fog alatt? Mit jelent a szuvasodás?

A lyukas fog és a caries ugyanazt jelenti. A szájban lévő savas közegben különböző baktériumok hatására a fog külső szövetei felpuhulnak és bomlani kezdenek. A folyamat előrehaladtával a szuvasság a fog belseje felé terjed, egyre komolyabb panaszokat okozva.

Mennyiben befolyásolja a szuvas fog az életminőséget?

A fogszuvasodás az esztétikai problémák mellett az egész szervezetet érintő megbetegedéseket okozhat hosszútávon. A letört fogak azok tulajdonosát visszahúzódóvá, szégyenlőssé teszik, míg a rágófunkció károsodása végett emésztőrendszeri problémákhoz, pl refluxhoz vezethetnek.

 Mennyi ideig tart a lyukas fog kezelése?

A caries ellátása töméssel történik. Egy tömés elkészítésének ideje függ a szuvasság méretétől, az alkalmazott technikáktól valamint a fogorvos ügyességétől. Egy tömés elkészítése általánosságban fél órát vesz igénybe.

Kérjen időpontot most!