fogínygyulladás

1. Mi a fogínygyulladás vagy gingivitis?

A fogakat körülvevő ínyszövet gyulladása a fogínygyulladás (gingivitis). Ez az egyik leggyakoribb fogászati panasz, aminek tünetei a duzzadt, vörös, érzékeny íny, rossz lehelet és a fogmosáskor jelentkező ínyvérzés.

Ezeket az intő jeleket az emberek hajlamosak elbagatellizálni, pedig ha kezeletlenül marad, az ínygyulladás fogvesztéshez is vezethet!

Amellett, hogy a fogínygyulladás hosszútávon a fogak tartószerkezetében komoly károkat okozhat, átlalános megbetegedések kialakulásában is bizonyított szerepe van. A fogínygyulladást okozó baktériumok fokozottan hajlamosítanak a következő betegségek kialakulására:

 • cukorbetegség
 • stroke
 • csontritkulás
 • szív-és érrendszeri betegségek
 • koraszülés
 • merevedési zavarok (az érfalak károsodása végett)
 • szájüregi daganatokra való fokozott hajlam

2. Mik az okai és a hajlamosító tényezői/rizikófaktorai a fogínygyulladásnak? 

Az ínygyulladás kialakulásának hátterében leggyakrabban a nem megfelelően megtisztított fogakon, fogínyen maradt lepedékben, illetve az abból képződő fogkövön felszaporodó baktériumok állnak. A baktériumok felhalmozódva a fogakon folyamatos gyulladást tartanak fenn.

Ezek a baktériumok toxinokat termelnek, amik irritálják az ínyt- ennek köszönhetően alakulnak ki az ínygyulladás jellegzetes tünetei- így a vörös, duzzadt, vérző íny.

Amennyiben a fogínygyulladás kezelése nem történik meg időben, a gyulladás a mélyebb szövetekbe, így a fogakat körülvevő fogágyba, csontba terjedve annak pusztulását okozzák. Részben így alakul ki a fogágybetegség, a parodontitis amely napjainkban a leggyakoribb oka a fogvesztésnek. 

Az ínygyulladás megjelenését a baktériumok mellett elősegíthetik többek között az alábbi állapotok:

 • rendszertelen fogmosás, nem kielégítő fogmosási technika
 • nem megfelelően elkészített fogpótlások- elálló tömésszélek, koronák, amiken könnyedén megtelepszik a lepedék és nehezen kivitelezhető a korrekt tisztítás
 • cukorbetegség, mivel a szövetek, így az íny keringése is rosszabb és nehezebben regenerálódik
 • hormonális változások (terhesség, menopauza), amelyek szintén az íny vérellátásán keresztül felerősíthetik az ínygyulladás tüneteit
 • egyes gyógyszerek (epilepszia, vérnyomás-gyógyszerek, bizonyos fogamzásgátlók) mellékhatásaként is kialakulhat ínygyulladás
 • a szénhidrátban gazdag diéta, ami táplálja az ínygyulladást okozó baktériumokat
 • dohányzás
 • kedvezőtlen anatómiai adottságok- pl. fogtorlódás, mivel ilyenkor a lepedék könnyebben megtelepszik a fogfelszíneken.

3. Mik a gingivitis tünetei? Hogyan lehet diagnosztizálni a fogínygyulladást?

A fogínygyulladás legfőbb tünetei a duzzadt, vörös, vérző íny. A gingivitisre leggyakrabban az hívja fel a figyelmet, hogy fogmosáskor, illette étkezéskor az íny vérezni kezd. Általában fájdalommal nem jár. A gingivitis diagnózisának felállításakor ismerni kell az általános, illetve a parodontális anamnézist.

 Az általános anamnézis felvételekor tájékozódunk a szociális, családi, magatartási, táplálkozási szokásokról, krónikus betegségekről, terhesség fennállásáról, gyógyszerszedésről. A parodontális anamnézis felvételekor megkérdezzük páciensünket a jellegzetes ínytünetek meglétéről (ínyvérzés, kivörösödés, duzzanat) és a fogmosási gyakorlatáról.

gingivitis

Az ínygyulladás diagnózisának felállításakor fogorvosunk fizikális vizsgálatokat végez, felméri a száj higiénés állapotát. Ezt a dentális plakk (lepedék) mennyisége, a fogkőfelhalmozódás mértéke és a plakkretenciós tényezők jelenléte alapján állapítja meg. A kis mennyiségű plakk szabad szemmel nem látható.

A nagytömegű, vastag plakk már szabad szemmel is jól látható, szondával karcolható. A pontos diagnózis felállítása miatt orvosunk általában plakkfestő folyadékkal a lepedéket megfesti, amivel a páciens számára is jól láthatóvá válik az esetleg korábban fel nem ismert lepedék.

Az íny vizsgálatakor fogorvosunk értékeli az íny színét, állagát, feszességét, formáját, felveszi az Ínyvérzési Indexet. Az ínyvérzési index százalékosan fejezi ki az ínyvérzést mutató vizsgálati egységek arányát, az összes vizsgált egységhez viszonyítva. Az ínyvérzést általában egy-egy fog hat felszíne mentén vizsgáljuk.

Sajnos gyakori, hogy fogmosás, fogselymezés során a páciens megijed a vérző ínytől. Ilyenkor óvatosságból nem nyúl azokhoz a területekhez, amelyek véreznek, ha hozzáér a fogkefével vagy fogselyemmel, hiszen fél, hogy “rosszat csinál”. Ezzel szemben pont a szájhigiéne elhanyagolása a legrosszabb amit tehetünk a fogínygyulladás szempontjából is.

Ha fogmosás/fogselymezés hatására vérző fogínyt tapasztalunk, az adott területet fokozottan kell tisztítani, így kezdeti stádiumban az ínygyulladás néhány nap alatt rendeződik. 

Kérjen időpontot most!

4. Mik a leghatásosabb kezelések a fogínygyulladással szemben?

A gingivitis-szel szemben leghatásosabb eljárás a prevenció (megelőzés), mivel az ínygyulladás egy kis odafigyeléssel egyszerűen kivédhető. 

 • Naponta legalább kétszer mosson fogat 2 percen át, és az esti fogmosást követően használjon a fogközök tisztítására fogselymet vagy fogköztisztító kefét!
 • Nagyon fontos a megfelelő fogmosási technika elsajátítása! Puha, vagy közepes erősségű fogkefével a fogínytől a fogak koronája felé, sepregető mozdulatokkal haladjon végig, minden fogat, fogfelszínt és a nyelvet is alaposan megtisztítva!
  A legeredményesebb elektromos fogkefe használatával lehet.
 • Kerülje a szénhidrátban dús ételeket és figyeljen oda, hogy a fogmosások között minél kevesebbszer nassoljon!
 • Kerülje a dohányzást!
 • Figyeljen a megfelelő C-vitamin bevitelre!

Mit tegyen, ha már gyulladt az íny? 

Az ínygyulladás legfőbb kiváltó oka a lepedék és a fogkő. Sokszor a legnagyobb igyekezettel elvégzett szájápolás mellett is maradnak olyan területek a fogakon, ahonnan nem sikerül eltávolítani a lepedéket. A lepedék az ételmaradékból, nyálból visszamaradt vékony filmszerű réteg, melyben felhalmozódnak a baktériumok. Ezek a baktériumok a legfőbb felelősei az ínygyulladásnak. Ha a lepedéket huzamosabb ideig nem sikerül eltávolítani, a nyálban lévő ásványi anyagok kiválnak a felszínén, létrehozva így a fogkövet. A fogkő tehát elmeszesedett baktériumok és lepedék összessége, ami krónikus gyulladásos folyamatot tart fenn. 

Abban az esetben, ha már észleli a fogínygyulladás kellemetlen tüneteit, ínye kivörösödött, fáj és fogmosáskor vérzik, ne habozzon, forduljon szakemberhez! 

A gingivitist/fogínygyulladást okozó lepedéket otthoni szájápolási módszerekkel, fogkefével, fogkrémmel el lehet távolítani. A fogkő eltávolítása- így a gingivitis kiváltó okának megszüntetése- már professzionális segítséget, szakember beavatkozását igényli.

A dentálhigiénikus vagy a fogorvos különböző, erre a célra kifejlesztett kézi és gépi eszközökkel eltávolítja a fogkövet, majd felpolírozza a fogak felszínét. A legáltalánosabb fogkőeltávolító eszköz az ultrahangos depurátor, mely rezgései révén légbuborékok képződnek, ezek a légbuborékok gyakorlatilag porrá zúzza a fogkövet, lepattintva azt a fogak felületéről.

Számos kézi eszköz is rendelkezésre áll a fogkő, lepedék eltávolítására de ezek kevésbé hatékonyak, így legtöbbször csak akkor alkalmazzuk, ha a páciens általános egészségügyi állapota nem engedi meg az ultrahangos eszköz használatát. (Ez elsősorban szívritmusszabályozó készülékkel rendelkező betegeknél jelent problémát.

Pacemakerrel/szívritmusszabályozó készülékkel rendelkező páciensek esetén az ultrahangos fogkőeltávolító eszköz nem alkalmazható. Ilyen esetekben általában kézi vagy szónikus műszereket használunk  a fogkő eltávolítására.)

Hiába a legjobb szájápolási technika, ha a fogak felszínén olyan területek vannak jelen, amik folyamatosan hajlamosítanak a lepedék megtapadására. Ilyen lehet egy rosszul elkészített, elálló szélű tömés vagy fogpótlás, de egy repedés a fogfelszínen vagy egy fekvő bölcsességfog is. Ezeket a tényezőket meg kell szüntetni, hogy minimalizálni tudjuk a gingivitis kialakulására hajlamosító tényezőket.

Fáj-e a fogkőeltávolítás?

A fogkőeltávolítás általában minimális érzékenységgel jár, de ez az érzékenység széles skálán változhat. Legtöbb esetben a páciens semmit nem érez a fogkőleszedés során, viszont például egy erősen sorvadt íny esetén, amikor a fognyakak szabaddá válnak, az ultrahangos fogkőeltávolítás komolyabb érzékenységet, akár fájdalmat is okozhat. Ilyen esetekben a fogkőeltávolítás helyi érzéstelenítés mellett is elvégezhető.

szájhihiéne

A fogkőeltávolítás menete a következő:

 • Állapotfelmérés, mely során a fogorvos alapos szájvizsgálatot végez, diagnosztizálja a gingivitis kiváltó okait
 • Fogkőeltávolítás ultrahangos és kézi eszközökkel, a szűk, nehezen hozzáférhető területek kezelése különböző reszelőcsíkokkal és kézi műszerekkel
 • Homokfúvás, mely során a fogak felszínén lévő elszíneződések eltávolítása történik
 • Alapos polírozás, az érdes fogfelszínek elsimítása 
 • Szájhigiénés instruálás, motiválás, a fogtisztítás jelentőségének megértetése és a lehetséges eszközök és technikák bemutatása
 • Félévente kontroll vizsgálat, hogy az esetlegesen kialakuló problémákat még kezdeti stádiumban kezelni lehessen. 

Fontos szerepet töltenek be a gingivitis kezelésében a különböző, chlorhexidine-tartalmú szájöblögetők, melyek néhány napig történő használata is nagymértékben csökkenti az ínygyulladást. Hangsúlyozni kell, hogy ezek a szerek (pl. Curasept, Corsodyl) a tüneteket csökkentik, de az ínygyulladás kiváltó okát nem szüntetik meg. 

Komolyabb, az íny alatti tartószövetekre kiterjedő gyulladás esetén már a fogágy kezelésére specializálódott szakemberre, parodontológusra van szükség. Az úgynevezett mélytisztítás vagy kürettázs során az ínytasakokban felhalmozódott baktériumokat tisztítják ki, megszüntetve a  nagyobb tasakokat és visszaállítva azok egészséges baktériumflóráját. 

Amennyiben gyógyszer által kiváltott fogínygyulladásról beszélünk- tehát nem a dentális plakk (lepedék, fogkő) a kiváltó tényező- érdemes a páciens kezelőorvosával egyeztetni esetleges alternatív gyógyszerelési módszerekről. 

Ha általános megbetegedés (pl. cukorbetegség, leukémia) áll a háttérben, az általános betegség kezelése mellett fontos a szájüregi rizikótényezők, a fogínygyulladásra hajlamosító fogászati tényezők megszüntetése. Így a rendszeres professzionális fogkőeltávolítás mellett a fokozott szájhigiéne a páciens részéről.

“Orion Dental szakorvosai megerősítettek abban, hogy fogorvoshoz járni akár még kellemes is lehet.”

Kérjen időpontot most!

5. Az 5 leghatásosabb házi gyógymód a fogínygyulladás kezelésére.

Számos házi gyógymód ismert, amik jótékony hatásukkal segíthetik megelőzni az ínygyulladás kialakulását, illetve csökkenthetik a panaszokat:

 •  Gyógynövények: a zsályát, körömvirágot, aloe verat, már évszázadok óta alkalmazzák gingivitis ellen. A zsályakivonatot antibakteriális hatása miatt az ínybe dörzsölve alkalmazzák, de a belőle készült teafogyasztása is hasznos a benne lévő antioxidánsok miatt.
 • Körömvirág: Számos fogkrém összetevőjeként csökkenti a lepedék-képződést és a fogínygyulladást, forrázatát a népi gyógyászatban forrázat formájában szájvízként is alkalmazzák.
 • Csersav: a tea forrázása során csersav szabadul fel, aminek baktériumölő hatása a fogínygyulladást okozó baktériumok ellen is hatásos. Segíthet például a teafilter néhány percig történő áztatása után a filtert a gyulladt, duzzadt területre helyezni és ott tartani. 
 • Kamillatea: Évszázadok óta ismert gyulladáscsökkentő hatása, kamillával történő öblögetés hatásos kezelése a gingivitisnek
 • Sós vizes öblögetés: a sós víznek szintén antibakteriális hatása van, így a sós vízzel történő öblögetés csökkentheti a fogínygyulladást kiváltó baktériumok számát a szájüregben
 • Chlorhexidine: az olyan szájvizek, gélek, amik chlorhexidine-t tartalmaznak (pl Curasept, Corsodyl) rendkívül hatásosak a fogínygyulladás kezelésében

Fontos azonban kiemelni, hogy bármilyen hatásos is az adott házi praktika a gingivitis kezelésében, professzionális segítség és a kiváltó okok megszüntetése nélkül (legyen szó fogkőről vagy nem megfelelően elkészített tömésről) a gingivitis folyamatosan vissza fog térni, nem gyógyítható véglegesen. 

Kérjen időpontot most!

6. Hatásos a homeopátia fogínygyulladás ellen?

Önmagában nem. A homeopátiás szerek segítséget nyújthatnak a fogínygyulladás kezelésében, de semmilyen esetben nem helyettesítik a megfelelő szájápolást és a professzionális, fogorvos/dentálhigiénikus által végzett fogkőeltávolítást. Csak a fogínygyulladást kiváltó okok megszüntetése után van egyáltalán értelme bármilyen típusú homeopátiás szernek a fogínygyulladás gyorsabb és hatékonyabb gyógyulása érdekében.

7. A fogorvos legfontosabb feladatai a fogínygyulladás kezelése során

A legfontosabb fogorvosi feladat a fogínygyulladás megszüntetésében a páciens felvilágosítása a gingivitis kiváltó okairól. Ha a páciens megfelelő instruálása és motiválása megtörténik és a megfelelő szájápolási technikát elsajátítja, a lepedék és fogkő képződése- tehát a gingivitis kiváltó faktorainak létrejötte- nagymértékben lelassítható.

Ha már kialakult a fogínygyulladás, a cél minden esetben a kiváltó okok megszüntetése. A fogkövet különböző kézi és gépi (ultrahangos és szónikus) fogkőeltávolító eszközökkel el kell távolítani. 

szájápolás

A lepedék felhalmozódására hajlamosító, úgynevezett plakk retentív területeket meg kell szüntetni (régi, nem megfelelő tömések és fogpótlások cseréje, éles fogfelszínek elpolírozása). 

Rendkívül fontos a rendszeres kontroll és a legalább félévente történő újbóli fogkőleszedés, hiszen a fogkő a legjobb szájhigiéne mellett is újraképződik.

8. Milyen sokáig tart egy kezelés? Milyen a várható kimenetele a fogínygyulladás kezelésének?

A fogínygyulladás/gingivitis kezelésének legfontosabb eleme a fogkő eltávolítása. A fogkő eltávolításának ideje függ annak kiterjedésétől és elhelyezkedésétől. Ha nincs extrém sok fogkő a fogakon, a fogkőeltávolítás akár már egyetlen alkalom alatt sikeres lehet, a megfelelő szájhigiénia fenntartása mellett pedig a fogínygyulladás megszűnik.

Ha extrém mennyiségű fogkő halmozódik fel a fogakon, 2-3 alkalomra is szükség lehet annak tökéletes eltávolítására. Mivel a fogkő folyamatosan újraképződik, érdemes legalább fél évente szakember segítségét kérni annak eltávolításában.

Egy átlagos fogkőeltávolítás nagyjából 1 óra hosszát vesz igénybe. Ennyi idő alatt a fogorvos vagy dentálhigiénikus eltávolítja a fogkövet, homokfúvó készülékkel eltávolítja az elszíneződéseket illetve felpolírozza a fogak felszínét (ezáltal a fogak fehérebbekké is válnak fogkőeltávolítás hatására). 

Mivel a fogínygyulladás kiváltó okai az esetek legnagyobb részében egyértelműek és könnyen megszüntethetőek, a fogínygyulladás kezelése viszonylag rövid idő alatt sikeres lehet. Ehhez azonban a professzionális szakember beavatkozása mellett szükség van a páciens kooperációjára is- egyrészt a megfelelő szájápolás, másrészt a rendszeres kontrollok és újbóli fogkőeltávolítás végett.

Kérdések és válaszok

 • Mi a fogínygyulladás (Gingivitis)?
  A fogakat körülvevő ínyszövet gyulladásos megbetegedése a fogínygyulladás (gingivitis). Ez az egyik leggyakoribb fogászati panasz, aminek tünetei a duzzadt, vörös, érzékeny íny, rossz lehelet és a fogmosáskor jelentkező ínyvérzés. Oka elsősorban a lepedék és a fogkő.
 • Mik a legjobb házi praktikák?
  A legjobb házipraktikák a gingivitis kezelésében a különböző gyulladáscsökkentő és baktériumellenes készítmények. Ilyen a teafilterből kioldódó csersav, a gyulladáscsökketnő hatású kamillatea, a Curaseptes szájöblögetés vagy a körömvirágból készített pakolás az ínyre helyezve.
 • Mennyi ideig tart a fogínygyulladás?
  A fogínygyulladás a kiváltó okok megszüntetése nélkül csak időlegesen gyógyulhat. Megfelelő szájhigiéne és a gyulladást okozó baktériumok, vagyis a lepedék és a fogkő eltávolítása esetén viszont gyors gyógyulást várható. Enyhébb esetben akár egyetlen kezelés hatásos lehet.
Kérjen időpontot most!