Ezek közül a lehetőségek közül választhatsz, ha hazai fogászatot akarsz felkeresni: vagy kivárod a sorod az alapellátást nyújtó, zsúfolt, sokszor rosszabb minőséget kínáló rendelőkben, vagy vagyonokat hagysz a privát fogászatokon a jobb minőség reményében.

Nem csoda, hogy egyre inkább azt fontolgatod, hogy külföldre utazz az ottani olcsóbb fogászati kezelések miatt.

A fogászati turizmus egyre nagyobb népszerűségnek örvend a svájciak körében a helyi fogászati klinikák magas árai miatt.

Azonban természetes, ha kétségeid és kérdéseid vannak egy idegen országban történő fogászati kezelés miatt.
A következőkben igyekszünk választ adni az ezzel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre, hogy a lehető legtöbb információ birtokában tudj döntést hozni.

Miért egyre népszerűbb a fogászati turizmus?

Évente több ezer svájci ember utazik külföldre fogászati kezelés miatt, tehát minden bizonnyal nem egyedül vagy, aki ezt fontolgatja.
A legfőbb ok, amiért a fogászati turizmus egyre népszerűbb, a pénzmegtakarítás. A megfelelő külföldi országban fogászati kezelést igénybe vevő páciensek még úgy is akár több ezer frankot takaríthatnak meg, ha beleszámoljuk az utazás és szállás költségeit. Átlagosan elmondható, hogy minél komplexebb beavatkozásra van szükség, annál nagyobb a megtakarítás mértéke.

Melyik országba éri meg a legjobban utaznod?

Az alábbi táblázat azt szemlélteti, hogy mennyibe kerül egy fogászati implantátum beültetése a következő országokban:

ország 1 fogimplantátum beültetésének ára

 • Kanada 2050 CHF
 • USA 1850 CHF
 • Svájc 1500 CHF
 • UK 1350 EUR
 • Franciaország 1000 CHF
 • Lengyelország 750 CHF
 • Szlovákia 600 CHF
 • Magyarország /Budapest/ 559 CHF

(A feltüntetett árak átlagos értékek, az egyes fogászati klinikák és a különböző márkájú implantátumok árai között eltérések vannak, az esetlegesen szükséges sinus lift, csontpótlás költségét nem tartalmazzák. Ezek az árak magára az implantátum csavarra és a sebészi költségre vonatkoznak. A Magyarország/Budapest árak saját klinikánk árait tükrözik.)

Egy implantátum csontba ültetése önmagában nem oldja meg a foghiányt- ahhoz, hogy az esztétikai képet és a rágófunkciót is helyreállítsák, egyéb “alkatrészekre” van szükség. Egy foghiány megszüntetéséhez tehát a gyakorlatban szükséges ínyformázó csavar, felépítmény (ami összeköti a fogászati koronát az implantátummal), fogtechnikai analóg és egy fémkerámia vagy fémmentes korona.
Az alábbi táblázat-gyakorlatiasan- ezt az összesített költséget tartalmazza fémkerámia korona esetén:

ország 1 foghiány pótlásának ára implantátummal + fémkerámia koronával

 • Kanada 3900 CHF
 • USA 3250 CHF
 • Svájc 3000 CHF
 • UK 2450 CHF
 • Franciaország 2000 CHF
 • Lengyelország 1550 CHF
 • Szlovákia 1300 CHF
 • Magyarország /Budapest/ 1198 CHF

(A feltüntetett árak átlagos értékek, az egyes fogászati klinikák és a különböző márkájú implantátumok árai között eltérések vannak, az esetlegesen szükséges sinus lift, csontpótlás költségét nem tartalmazzák. Ezek az árak magára az implantátum csavarra és a sebészi költségre, a felépítményre és a fémkerámia koronára vonatkoznak. A Magyarország/Budapest árak saját klinikánk árait tükrözik.)

Láthatod, hogy milyen nagy eltérések vannak az egyes országok árai között.

De miért ennyire olcsó a fogászati kezelés Magyarországon?

Biztosra veheted, hogy az olyan országok, mint Magyarország, Szlovákia, Lengyelország… alacsonyabb fogászati árai nem rosszabb minőségű anyagokat, műszereket vagy alacsonyabb fogorvosi képzettséget jelentenek, sőt!

Akkor mégis hogyan képesek ezek a klinikák megvalósítani, hogy a legmodernebb műszerek és anyagok felhasználása és magasan képzett fogorvosi csapat mellett a svájci árakhoz mérten akár 70%-kal olcsóbb árakat kínáljanak?

A választ olyan alapvető dolgoknál kell keresni, mint a megélhetési költségek, vagy egy cég üzemeltetési költsége. Azokban az országokban, ahol a dolgozók bére, az adók, a bérleti költségek, a biztosítás és egyéb üzleti kiadás kevesebb, a fogorvosok is megtehetik, hogy jobb árakon kínálják szolgáltatásaikat.
Példaként a fogorvosok átlagos bére Magyarországon egynegyede a svájci fogorvosi fizetéseknek.
Ehhez hozzáadódik, hogy egyre több fogorvosi rendelő teszi fő profiljává a külföldi betegellátást és így egyre jobban nő a verseny a piacon. Azok a fogászatok, akik élen szeretnének járni, elkerülhetetlen, hogy a jó árak mellett a legjobb anyagokkal, implantátumokkal és a legjobb szakmai csapattal dolgozzanak.

Minőség kedvező áron!

A külföldi betegellátást nyújtó fogászatok tudják, hogy számukra létfontosságú a pácienseik pozitív véleménye, értékelése, mivel a további ügyfelek ezek alapján az ajánlások és online értékelések alapján köteleződnek el mellettük. Így nem meglepő az az odafigyelés és magas színvonalú ügyfélszolgálat, amivel a külföldi betegek ezeken a klinikákon találkozhatnak.

Szintén alapvető elvárás a fogászati turizmusban részt vevő fogászatokkal szemben, hogy fogorvosaikat nagyon körültekintően válogassák össze.
Ugyan Magyarországon nagyon magas színvonalú a fogorvosképzés és itt a legtöbb az egy főre jutó fogorvosok száma, mégis közismert, hogy az orvosoknak nagyon nehéz bekerülni egy élen járó fogászati klinika orvos-csapatába, hiszen ott rengeteg elvárásnak meg kell felelniük egyszerre.
Szakmailag kimagaslóan képzettnek kell lenniük és tudásukat a nagy piaci igény miatt folyamatosan naprakészen kell tartani.
A külföldi betegellátás merőben más, mint a hagyományos fogorvoslás. Egy külföldi beteg kezelésének tervezésekor több dolgot figyelembe kell venniük.
Ezt a fajta tervezést “defenzív fogászati tervezésnek” nevezzük. Ez azért van így, mert a külföldi páciensek nem tudnak bármelyik pillanatban, akárhányszor visszautazni Magyarországra fogorvosukhoz és a kezeléseket az orvosoknak rövid idő alatt kell elvégezniük, általában 1 vagy 2 hét alatt. Így a nem kezdhetnek bele olyan kezelésbe, aminek bizonytalan a kimenetele és nem tehetik meg, hogy többször változtassanak a kezelési terven.
Tehát a külföldi betegek általában más, “bebiztosítottabb” kezelési tervet kapnak, mint egy átlagos helyi páciens.
A fogászati turizmusban rész vevő fogorvosokkal szemben az is alapvető elvárás, hogy legalább 2-3 idegen nyelven folyékonyan beszéljenek, hiszen a külföldi páciensekkel hatékonyan kell tudniuk kommunikálni.

Láthatjuk, hogy nagyon sokrétű képzettséget igényel egy fogorvos részéről, hogy egy jó nevű, külföldi betegeket ellátó fogászati rendelőben elhelyezkedjenek, hiszem a klinika nem teheti meg, hogy képzetlen orvosokat alkalmazzon.
Tehát aggodalomra nincs ok, szakmailag biztosan jó kezekben leszel! Ezt még általában hazádban meg tudod ítélni, mivel a legtöbb klinika külföldön is üzemeltet rendelőt, ahol az állapotfelérés során személyesen is találkozhatsz leendő fogorvosoddal, kérdéseket tehetsz fel neki, így könnyen eldöntheted, hogy megvan-e a szimpátia, ami egy ilyen jellegű kezeléshez elengedhetetlen.

Mi lesz a külföldi kezelés után? Mi történik, ha bármilyen problémád adódik?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mi történik, ha egy idegen országból hazautazva úgy érzik, hogy valamit még igazítani kell új fogpótlásukon, vagy esetleg néhány év múlva problémát észlelnek.

A külföldi fogászati klinikák a kezelés típusától függően általánosan 1évtől élethosszig tartó garanciát nyújtanak.
Amennyiben a garanciaidőn belül bármilyen gondod felmerül, kapcsolatba kell lépned a klinikával és ők eldöntik, hogy elegendő-e, ha a helyi rendelőben végzik el a korrekciót, vagy szükséges-e elutaznod hozzájuk ismét külföldre. Ebben az esetben is segítséget szoktak nyújtani utazásod szervezéséhez.
Fontos kihangsúlyozni, hogy a külföldi fogászatok garancia-feltételeihez szinte mindig hozzátartozik, hogy csak akkor él a garancia, ha rendszeresen részt veszel a féléves kontroll vizsgálatokon és fogkőeltávolításon.

Implantátum beültetése esetén a műtét után kapsz egy “implantátum útlevélnek” nevezett könyvecskét, ami minden információt tartalmaz az implantátumodról, ami akkor hasznos, ha bármilyen ok miatt nem tudod külföldön folytatni a kezelést.