Rosszul érzem magam a fogorvosnál

Amikor a fogorvos szót meghalljuk, általában a fájdalomra és a rossz élményekre asszociálunk. 

Az olyan páciens, aki szívesen jár fogászati kezelésre, ritka, mint a fehér holló. 

Számos tudományos kutatás vizsgálta a jelenséget, meglepő eredményekkel; a fogorvostól való félelem a népesség 20-40 százalékánál megfigyelhető.

Miért félünk?

A jelenség hátterében számos ok állhat. Leggyakrabban egy korábbi meghatározó negatív élmény felelős a rettegésért.

 Az esetek legnagyobb részében ezt a rossz élményt gyermekkorban szenvedték el a páciensek, ez pedig gyakran a fogorvosi rendelő évtizedekig való elkerülését eredményezte.

Szintén gyakori oka a félelemnek egy számunkra közel álló személy, gyakran családtag befolyása.

Sokszor a kezelés egy-egy bizonyos része az, ami a negatív érzéseket kiváltja, egyeseknél az injekciós tű látványa, másoknál a fúró hangja, esetenként pedig a fájdalomtól való félelem, vagy a fogorvossal szembeni bizalmatlanság felelős a dentális fóbiáért.

Igenis van fájdalommentes fogászati kezelés

Általánosságban elmondható, hogy a szorongás többnyire pszichés eredetű, és néhány kezeléssel egy „megfelelő” fogorvosi rendelőben a félelem eloszlatható, de legalábbis nagy mértékben csökkenthető.

Napjainkban a fogászati beavatkozások már közel sem úgy történnek, ahogy néhány évtizeddel korábban. 

Hála a tudomány fejlődésének, ma már szinte valamennyi kezelés teljesen fájdalommentesen elvégezhető. 

Azonban nem minden rendelőben azonos minőségű és színvonalú az ellátás, ezért a páciensek nincsenek egyszerű helyzetben az ideális fogorvos kiválasztásakor. 

A fájdalommentes módszerek listája

De miről ismerhető fel a tökéletes rendelő, ahol fájdalommentes kezelésben részesülhetünk, és nem gyomorgörccsel távozunk a beavatkozás végeztével?

 1. Szakértelem és tájékoztatás

  Kiemelkedő minőségű fogászati ellátást csak olyan orvos tud nyújtani, aki megfelelő szakmai tudás birtokában van. Ez magába foglalja mind a naprakész gyakorlati, mind az elméleti ismereteket is. 

  A megfelelő gyakorlati tudást hosszú évek, évtizedek munkájával lehet megszerezni, ezért fontos a fogorvos szakmai előélete, pontosabban hogy mióta és milyen rendelőkben praktizált. 

  A legfrissebb elméleti ismereteket pedig különböző továbbképzéseken és szakmai fórumokon lehet elsajátítani, ezért érdemes olyan szakembert választani, aki az ilyen eseményeknek rendszeres résztvevője, esetlegesen előadója is.

  Jogos elvárás továbbá a páciensek részéről, hogy megfelelő információ birtokában dönthessen a választandó kezelésről. Ezért egy jó fogorvos és fogorvosi rendelő kötelessége a pácienseit kellően tájékoztatni.

   Ez első körben – alkalmazkodva a digitális platformok terjedéséhez – általában egy

  naprakész honlapot jelent, ahol a választható kezelésekről, a rendelő személyzetéről, különböző elérhetőségekről és árakról is tájékozódni lehet. 

  A legmodernebb rendelők honlapjain rövid cikkek vagy adott esetben blog formájában lehet informálódni a különböző kezelések menetéről is, ezáltal egyszerűsítve a későbbi személyes konzultációt.

  Egy mindenre kiterjedő kezelési terv ugyanis nem készülhet el személyes konzultáció nélkül. 

  Az első találkozáskor a fogorvos felméri a páciens igényeit, majd különböző képalkotó eljárások és fizikális vizsgálat segítségével közösen beszélik meg a páciens számára leginkább ideális, személyre szabott kezelést.

   Az orvos a terápia minden lépéséről részletes tájékoztatást ad, a páciens felmerülő kérdéseire pedig időt és energiát nem spórolva válaszol. 

  Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a fogorvos bármilyen felvilágosítás nélkül kezdene bele a kezelésbe, esetlegesen bizonytalan vagy kitérő válaszokat ad, érdemes másik fogászati rendelő után néznünk.

  A fájdalommentes kezelés egyik alapvető feltétele a páciens és az orvos közötti bizalmi viszony. 

  A bizalom és szimpátia kialakulása pedig szinte valamennyi alkalommal az első találkozáskor dől el, ezért kiemelt jelentősége van a személyes konzultációnak és a mindenre kiterjedő személyes tájékoztatásnak.
 2. Legmodernebb technikai felszereltség

  Számtalan rémtörténetet és legendát lehet hallani az évtizedekkel ezelőtti fogászati kezelésekről. 

  Gyakran érzéstelenítés nélkül végezték a beavatkozásokat, borzalmas kínokat okozva ezzel a pácienseknek. 

  Sok esetben olyan traumát eredményez ez a rossz élmény, hogy hosszú évekkel, évtizedekkel később sem mernek a páciensek fogászati szék közelébe sem menni.

  Szerencsére napjainkban már közel sem így zajlanak a kezelések.

  A fogorvoslás rapidan fejlődő tudományág, az érzéstelenítési anyagok és módszerek ezzel párhuzamban folyamatosan változnak és megújulnak. 

  Az általánosan ismert lidocain nevű hatóanyag helyett manapság articaint használnak, amivel gyorsabb és erősebb érzéstelenítés érhető el. Ez a szer a korábban nehezen elzsibbasztható gyulladt területeken is tökéletes megoldást nyújt. 

  Az injekció beadását megelőzően a szúrás helyét különböző ízesítésű felületi érzéstelenítő zselékkel kenik be, így a tűszúrás sem okoz akkora kellemetlenséget. 

  Kevesen tudják, de az injekciós tű vastagsága, illetve az anyag bedásának sebessége is befolyásolja a fájdalomérzetet.

  Egy fájdalommentes kezelést nyújtó fogászati rendelőben erre is nagy hangsúlyt fektetnek, a lehető legvékonyabb tűvel, minél lassabban történik az érzéstelenítő anyag beadása, ezáltal a kezeléssel járó fájdalom minimalizálható.
 3. Környezet

  Sok ember emlékeiben a fogorvosi rendelő egy elavult, fehér, „kórházszagú” szűk helyiségként él, gyakran mogorva, a mosolyt és kedves szavakat nélkülöző fogorvos és asszisztens társaságában. 

  Ezzel szemben a modern fogorvosi rendelőbe lépve egy tágas, ízlésesen berendezett váróterembe lép a páciens, ahol minden feltétel adott, hogy megfelelő környezetben tölthessék el a kezelés megkezdéséig hátralévő időt.

  Halk, kellemes zeneszó mellett olvashatnak különböző magazinokat, nézhetnek televíziót egy csésze finom kávé vagy tea elfogyasztása közben. 

  A kezelés alatt is igyekeznek maximális komfortot teremteni, a legmodernebb kezelőegységeken már monitor is rendelkezésre áll, amin igény szerint lehet nézni bármilyen filmet vagy szórakoztató műsort. 

  Az ülőfelület is megfelelően párnázott, kényelmes, ezáltal lehetővé téve a hosszabb kezeléseket is. 

  A nemkívánatos hangok kiküszöbölése érdekében pedig fülhallgatót is használhat a páciens. Egy szó mint száz, egy modern fogorvosi rendelő minden eszközzel arra törekszik, hogy a kezelés miatt a páciensekben kialakult stresszt – ami egyébként befolyásolja a fájdalom „megélését” is – minimálisra csökkentse.

  Az Orion Dental-nál minden feltétel adott adott a fájdalommentes kezeléshez. Jöjjön el személyes konzultációra és győződjön meg személyesen!

GYIK

Lehet-e fájdalommentes egy fogászati kezelés?

Ma már minden fogászati kezelés történhet teljesen fájdalommentesen. A rendelkezésre álló érzéstelenítési technikák és érzéstelenítő szereknek köszönhetően a kezelés teljesen fájdalommentessé tehető.

Milyen fogászati problémákat lehet fájdalommentesen kezelni?

Bármelyiket. Legyen szó tömésről, gyökérkezelésről vagy komolyabb szájsebészeti beavatkozásról, a fogászati kezeléseket a megfelelő érzéstelenítési módszerek mellett abszolút fájdalommentesen lehet végezni.

Tényleg teljesen fájdalommentes?

A fogászati beavatkozás- legyen szó bármilyen jellegű beavatkozásról- ma már teljesen fájdalommentesen végezhető. Egyes kezelések után (pl foghúzás, csontpótlás) előfordulhat enyhébb, néhány napig tartó utófájdalom.