Mitől válhatnak csúnyává fogai?

A “csúnya fogazat”, illetve az “esztétikus fogazat” önmagában szubjektív fogalmak, számos tényezőtől függenek, például az etnikai, kulturális, társadalmi hovatartozás. Általánosságban azonban elmondható, hogy a csúnya fog legtöbbször egyet jelent a nem egészséges foggal.

Nagyon gyakori, hogy a páciensek “csúnya foguk” miatt keresik fel rendelőnket. Ennek hátterében számos probléma állhat. 

A csúnya fog jelenthet elszíneződött, a korábbi állapotnál sötétebb fogakat, aminek hátterében leggyakrabban a fogakra felrakódott fogkő és a különféle ételek, italok elszínező hatása áll. 

Csúnyának ítélik meg a többi fogtól méretben, formában eltérő fogakat is.

Fogszuvasodás esetén a fogakon kezdetben opák, fehéres elszíneződés, majd sötét színű üreg alakul ki, amely szintén esztétikai gondot is okoz. 

A páciensek sokszor csúnyának, kellemetlennek élik meg az évek során, vagy valamilyen parafunkció miatt kialakult kopott, alacsonyabb fogakat.

Gyakran jelentkeznek “csúnya fog” problémával nálunk olyan esetekben is, amikor valójában nem maguk a fogak, amik nem esztétikusak, hanem helyzeti rendellenességek (fogtorlódás, réses fogazat, fogíven kívül/belül található fogak), harapási eltérések, állcsont-orthopédiai rendellenességek okozzák a nem harmonikus megjelenést.

A fogakat körülvevő lágyszövetek is meghatározzák az esztétikai összképet, gyakori az íny-, vagy fogágyprobléma. A fogak nyakáról visszahúzódott íny, de ennek ellenkezője, az úgynevezett ínymosoly, amikor túl sok látható az illető ínyéből mosolygáskor, szintén nem váltanak ki esztétikus hatást.

Az esztétikai fogászat azzal foglalkozik, hogy hogyan tehető valakinek szebbé, harmonikusabbá a mosolya, ami időnként egy egyszerű fogkőeltávolítást, máskor konzerváló fogászati kezelést (fogtömés, fogkorona), de gyakran komplex, több fogászati szakterület együttműködésével kivitelezett kezelést jelent. 

Mikor szükséges a csúnya fogak kezelése?

Orvosi szempontból akkor szükséges a csúnya fogak kezelése, ha valamilyen patológiás folyamat áll a háttérben. A páciens szempontjából azonban komoly pszichés zavarokat okozhat a funkcionálisan egészséges, de számára zavaró, nem megfelelő esztétikai igényt kielégítő fogazat, ami emiatt szintén ellátásra kerül. 

Milyen következményei lehetnek, ha nem kezelteti a rongálódott fogakat? 

Általánosságban elmondható, hogy a kezeletlenül hagyott problémás fogak önmaguktól nem javulnak. 

Az el nem távolított fogkő fogínygyulladáshoz, fogágybetegséghez, a nem kezelt fogszuvasodás akár a fog elvesztéséhez, a nem korrigált harapási rendellenességek állkapocsízületi, illetve gerincproblémákat idézhetnek elő. 

Pszichológiai szempontból a pácienst zavaró, mindennapjait hátráltató esztétikai eltérések szintén egyre rosszabbodnak, sokszor megfigyelhetjük, hogy ezek az emberek nem mernek mosolyogni, szégyellik fogaik küllemét, beszéd közben kezüket a szájuk elé teszik, ezzel fedve el csúnya fogaikat.

Hogyan lehet kezelni a fogak szépséghibáit?

Fogkő

A legkevésbé súlyos patológiás elváltozás a fogkő, ami esztétikailag is hátrányos lehet. Kezdetben az alsó metszőfogak belső felszínén halmozódik fel, de ha kezeletlenül marad, a fogak között és egyéb felszínükön is láthatóvá válik, ezzel csúnya hatást keltve, és a fogkőre lerakódó lepedékben lévő baktériumok miatt optimális közeget teremt a fogszuvasodás kialakulása számára.

Elszíneződések

Esztétikailag csúnya hatást keltenek a fogak felszínén kialakuló különböző elszíneződések, amelyeket a fogkőeltávolítás során, professzionális ultrahangos készülékkel,  polírozással, illetve homokfúvással a dentálhigiénikusaink eltávolítanak. Az elszíneződésekért leggyakrabban a különböző ételek és italok (kávé, tea, vörösbor, ketchup, cékla) valamint a dohányzás felelős. 

A fogkőeltávolítással nem eltávolítható, makacs elszíneződéseket fogfehérítéssel orvosolhatjuk. Megkülönböztetünk rendelői, illetve otthoni fogfehérítést. Mindkettő lényege, hogy egy speciális fehérítő anyag a fogakra helyezve kioldja a bennük lerakódott elszínező hatású anyagokat, a fogak szerkezetének károsítása nélkül. Előre pontosan nem tudjuk megjósolni, hogy milyen lesz az elért eredmény, mert ez az adott páciens fogzománcának minőségétől, vastagságától, a fog fehérítésre adott reakciójától függ, de szinte minden esetben látványos a változás.

A rendelői fogfehérítés körülbelül 90 perces kezelés, amely során megfelelő védelem mellett (ínymaszk) fogfehérítő zselét viszünk fel a fogak felszínére, amit háromszor, maximum négyszer ismétlünk meg. Ha a páciens nem ítéli meg elegendőnek az elért eredményt, otthoni fogfehérítő szettel tovább folytatható a kezelés.

Az úgynevezett otthoni fogfehérítés során, a páciensnek lenyomat (vagy digitális szken) alapján a fogtechnikai laboratórium 1 napon belül egy egyedi, fogakra illeszkedő sínt készít, amiben megfelelő hely van biztosítva a fogfehérítő zselé számára. Ezt otthon fogorvosaink utasításának megfelelően fel kell tölteni egy fogfehérítő zselét tartalmazó fecskendőből és 4-6 órán át szükséges felhelyezni a fogakra. Általában éjszaka javasoljuk a használatát, mert olyankor “észrevétlenül” dolgozik a fogfehérítő anyag, ami bizonyos idő után inaktiválódik, tehát kárt nem tud okozni a fogakban. Ezzel az eljárásssal jobban kontrollálható az elért eredmény, mert a páciens fogorvosával együtt együtt dönt arról, hogy hány napig végzi a kezelést. Általában 5-8 nap szükséges a kívánt eredmény eléréséhez.  A kezelés után időnként kialakulhat némi fogérzékenység, ami idővel (és megfelelő utókezeléssel) teljesen elmúlik. A tartós eredmény érdekében a kezelés utáni 1-2 hétben tartózkodni kell a színes ételek és italok (pirospaprika, curry, vörösbor, kávé, tea stb.) fogyasztásától.

Abradált, kopott fogak

Az ételek, italok okozta elszíneződéseket meg kell különböztetnünk attól, amikor maga a fog anyaga színeződik el (általában sárgul/barnul), ami többnyire a kor előrehaladtával a fogak zománcának kopása, fogcsikorgatás, vagy a nagyon erős, rossz fogmosási technika miatt alakul ki, amikor a sárgásabb színű dentin láthatóvá válik a fogak felszínén. Ilyen esetben a kopás mértékétől függően fogtömés vagy fogkorona készítésével orvosolható a probléma.

Elszíneződött gyökérkezelt fogak

Gyakori, hogy csak egy adott fog színeződik el, erre általában az elhalt, vagy gyökérkezelt fogak hajlamosak. Ezenkívül bizonyos gyógyszerek (pl tetraciklin) mellékhatásaként is jelentkezhet. Ilyen esetekben az elhalt fogak gyökérkezelése, a gyökérkezelt fogak úgynevezett “belső fogfehérítése”, amikor a gyökérkezelt fog koronájába fogfehérítő anyagot helyezünk, amelyet 2-3 naponta cserélünk a kívánt

eredmény eléréséig. Nagymértékű foganyagveszteség, vagy a belső fogfehérítésre nem reagáló, gyökérkezelt fogaknál legtöbbször csap, illetve fogkorona készítése a megfelelő megoldás.

Fogerózió

A fogerozió savhatásra kialakuló foganyagveszteség a fogakon. Ezt elsősorban magas savkoncentrációjú ételek, italok (gyümölcsök, főként citrusfélék, gyümölcslevek, szénsavas üdítők, ecet tartalmú élelmiszerek, bizonyos alkoholok (pl. bor) ,savanyú édességek). Fogerózió reflux esetén is kialakulhat, amely során a gyomorban képződő túl sok gyomorsav a szájüregbe kerülve károsítja a fogakat. Ilyen esetekben a sav hatására a fogzománc felpuhul és sokkal jobban kopik a rágás vagy a fogkefével történő dörzsölés hatására, mint normális állapotban. A fogerózió fogérzékenységet okoz, amelyet enyhébb esetben védőlakk applikálásával, erősebben károsodott fogaknál tömések készítésével szüntetünk meg.

Fogszuvasodás

Fogszuvasodásnál a fogakon lévő baktériumok hatására a fog veszít ásványianyag-tartalmából (demineralizáció). Amennyiben csak a fogzománc érintett, ez még egy visszafordítható folyamat, a zománc a nyálból vissza tudja nyerni az ásványianyag tartalmát (remineralizáció), ebben segítenek a magas  fluoridtartalmú fogkrémek is. A kezdeti fogszuvasodás (caries incipiens) általában krétafehér foltként jelentkezik a fog felszínén és az egymást követő demineralizáció-remineralizáció következményeket a zománcba beépülhetnek olyan anyagok, amelyek elszínezik azt, kifejezetten csúnya esztétikai eredményt kialakítva. Ez csak esztétikai problémát jelent, akkor igényel orvosi szempontból a fogszuvasodás kezelést, amikor a fog ásványianyagtartalom-vesztése már eléri a dentint is, ilyenkor a dentin is felpuhul és üregképződéssel jár (lyukas a fog). Kisebb szuvasodás esetén általában fogtömést készítenek fogorvosaink, de ha a fogszuvasodás, annak felfedezésekor már olyan mértéket ölt, hogy töméssel már nem lehet kezelni, szükségessé válhat a fog gyökérkezelése, valamint korona készítése. Legvégső esetben a fog anyaga annyira károsodott is lehet, hogy már nem lehet megmenteni. 

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a megfelelő kezelés kiválasztásakor?

Orvosi szempontból nézve mindig a lehető legkonzervatívabb (minimálinvazív) kezelést választjuk az adott probléma megoldására. 

Az első lépés szinte mindig a professzionális szájhigiéniás kezelés, amelyet dentálhigiénikusaink végeznek. Ez fogkőeltávolításból, polírozásból, homokfúvó kezelésből és komplett szájhigiéniás tanácsadásból áll. Ezután általában már sokkal esztétikusabb a páciensek mosolya, így lehetőség nyílik az egyéb problémákat és igényeket sorra venni.

Az egyszerűbb zománc-hibákat, eltávolíthatatlan, kisebb szuvasodásokat apró tömésekkel tudjuk kezelni/eltüntetni.

Amennyiben egy erősen destruált vagy igen elszíneződött, fogfehérítésre nem reagáló fogat szeretnénk szebbé varázsolni, vagy hézagos, már nagyobb beavatkozásra lehet szükség, mint például héjkészítésre. Ehhez általában minimális anyagot kell elpreparálnunk a fogak külső részéből, bizonyos esetekben azonban mindenféle preparáció nélkül is elvégezhető a kezelés.

Direkt héj esetén a fogak külső felszínére esztétikus kompozit tömőanyagból vékony rétegeket építünk egymásra, hogy minél inkább természetes hatást érjünk el.

Indirekt héj készítése esetén lenyomat készül, majd ez alapján a fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a porcelánhéjat. A kész héjat speciális ragasztócementtel rögzítjük a fog külső felszínére.

Ezzel a megoldással a fogak alaki, helyzeti rendellenességein is lehet javítani, vagy akár a fogak közötti réseket is be lehet zárni.

Ennél kiterjedtebb restauráció a korona, ami lényegében egy sapka, amely a fogat teljesen beborítja, pótolja hiányzó részeit. Ez szintén fogtechnikai laboratóriumban készül. A fogkorona többféle anyagból készülhet, a legesztétikusabb a préskerámia, valamint a cirkónium-dioxid korona.

Mennyibe kerülnek a különböző beavatkozások?

Az adott kezelés költségét mindig a kezelés jellege határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy egy kezelés ára a fogtechnikai költségből, az orvos munkadíjából, a felhasznált anyagok költségéből, illetve a fogorvosi rendelő általános üzemeltetéséből adódó kültségekből tevődik össze.

Az egyes kezelések költségeiről az alábbi linken tájékozódhat:

https://www.oriondental.hu/arlista/

Hogyan lehet megőrizni a szép fogakat, mire kell figyelni?

A szép fogak megőrzésében legfontosabb a mindennapos, megfelelő fogápolás. 

Emellett fogorvosaink rendszeres, legalább félévenkénti felkeresése szűrővizsgálat céljából, illetve dentálhigiénikusainkkal szintén a rendszeres, 6 havonkénti professzionális fogkőeltávolítás mind hozzájárul fogaik szépségének megőrzésében a felmerülő problémák minél korábbi felismerése és kezelése miatt.

Meg lehet-e menteni egy nagyon rossz állapotban lévő fogsort?

Mindig van megoldás! Minél előbb keresi fel rendelőnket, annál egyszerűbb, gyorsabb és kevésbé költséges kezelés! Ne habozzon, jelentkezzen egy személyes konzultációra fogorvosainknál!

Mikor forduljon orvoshoz fogaival?

Félévente javasolt egy kontroll vizsgálat, illetve fogkőeltávolítás miatt felkeresnie fogorvosát, azonban ha ezen felül bármilyen problémát tapasztal, azonnal jelentkezzen nálunk!

Mit tehet a fogak szépségének megőrzése érdekében?

Az egészséges, esztétikus fogazat megőrzése érdekében legfontosabb a tökéletes szájhigiénia fenntartása a mindennapokban. Ez a napi legalább kétszeri fogmosást, fogselyem/fogköztisztító kefe használata jelenti. A rendszeres, félévenkénti, dentálhigiénikusaink által végzett fogkőeltávolítás, polírozás és a fogorvosi kontrollvizsgálat szintén nélkülözhetetlen!